Latvijas simtgades un Latvijas sporta veterānu savienības 55.sporta spēles

2018-06-29 14:30

    2018.gads aizrit Latvijas simtgadei veltīto pasākumu piepildīts. Sporta veterāni Latvijas jubilejas maratonu uzsāka jau pagājušajā gadā. Laikā pirms gada garākās dienas, vairākās Latvijas pašvaldībās risinājās Latvijas sporta veterānu savienības 55.sporta spēles un Latvijas 100gades spēles. Vairāki tūkstoši mūsu valsts sporta seniori un viesi no Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas un Ukrainas piedalījās sporta spēļu finālsacensībās.

    Spēļu atklāšanā, Jelgavā, Zemgales Olimpiskajā centrā, LSVS prezidents Daumants Znatnajs uzrunāja klātesošos, uzsverot mūsu tautas spēku-gan fizisko, gan garīgo. Prezidents novēlēja nezaudēt saikni ar pagātni, novērtēt mūsu senču iespēto, kuri, neraugoties uz dažādu varu represijām un varmācību, spēja saglabāt ticību nākotnei.

    Ar svinīgajām uzrunām spēļu dalībniekus sveica Jelgavas mērs A.Rāviņš, Latvijas sporta federācijas padomes valdes izpilddirektors M.Liepiņš, Latvijas Olimpiskās komitejas pārstāvis A.Kalniņš, u.c. Īpaši emocionāla izvērtās veterānu spēļu uguns iedegšana, ko veica Olimpiskais čempions Jānis Lūsis. Jelgavas pašdarbības kolektīvi sveica pasākumu dalībniekus ar krāsainu un aizraujošu svētku programmu.

    Ierasts, ka Bauskas novada delegācija šajās sacensībās ir viena no skaitliski kuplākajām. Vieglatlētikā kopumā startēja divdesmit seši mūsu novada atlētu. Pirmās sacensības risinājās 15.jūnijā, kad Salaspils sporta bāzē sacentās vesera metēji. Bauskas novadu pārstāvēja 4 dalībnieki un visi izcīnīja 100gades spēļu medaļas – Jeļena Kriščūne ieguva 1.vietu, Aleksandrs Rimševics un Guntars Šumila saņēma sudraba godalgas, bet Līgai Valnerei šoreiz bronza.

    21. un 22.jūnijā ZOC vieglatlētikas sektoros sacentās ap 500 dalībnieku. Mūsu puses sportisti kopumā izcīnīja 28 medaļas, no kurām 10 zelta, 9 sudraba un 9 bronzas godalgas, kas kopvērtējumā, starp 38 startējušām pašvaldībām un sporta klubiem, deva 11. vietu. Visvairāk godalgas izcīnīja vecmeistars Jānis Buks, Aivars Krūmalis, Jeļena Kriščūne, Inta Liepa, pa divām medaļām Broņislavam Vucēnam, Veltai Brucei, Līgai Valnerei, Inetai Ruhockai, pa godalgai Jānim Mesteram, Guntaram Šumilam, Aleksandram Rimševicam, Dacei Kalniņai, Skaidrītei Šnitkai, Aigai Vīdmanei un Airai Jaunzarei, Bauskas novada godu aizstāvēja arī Daiga Ribikauska, Solvita Rotberga, Ingūna Naika, Evija Šveca, Lidija Ločmele, Normunds Širins, Broņislavs Buls, Juris Jevsins, Andris Šulgins, Ligita Leitlande un Dace Šķirus.

    Neveiksmīgi savus turnīrus uzsāka mūsu futbolisti. Gan 45 gadīgie, gan jaunākie vīri abās pirmajās spēlēs piedzīvoja zaudējumus. Tomēr, pateicoties mūsu puiši pieredzei un sīkstumam, visās pārējās sacensībās tika gūtas pārliecinošas uzvaras. Nopietnā pārliecība par saviem spēkiem un prasme noskaņoties katrai spēlei, ļāva trīsdesmitpiecgadīgo grupā izcīnīt zelta medaļas, savukārt 45+ meistarīgi apspēlēja Jelgavas kungus, un kopvērtējumā saņēma sudraba medaļas. Čempionu titulu izcīnīja Māris Akmentiņš, Andis Dunkulis, Oļegs Arsentjevs, Gvido Kalnmalis, Mareks Matuzonis, Jānis Jirgensons, Sindijs Smalkais, Gatis Feldmanis, Salaheddin Abou-Dhem un Arnis Korņenkovs. Pieredzējušāko vīru komandā spēlēja Agris Grandovskis, Ingus Panteļejevs, Andris Tīrums, Aleksandrs Barkovs, Romāns Panteleiko, Viktors Strukovs, Andris Alekšūns un Jānis Jirgensons.

    Nedēļu pirms veterānu spēļu oficiālās atklāšanas, lai noskaidrotu Latvijas simtgades sporta spēļu uzvarētājus savā sporta veidā, Jelgavā pulcējās handbolisti. Pateicoties mūsu komandas vārtu sarga Normunda Reipa sirdsdegsmei un vēlmei saglabāt rokasbumbas tradīcijas, katru gadu veterānu spēlēs piedalās 6 – 7  rokasbumbas vecmeistaru un dāmu  vienības. Handbola  sacensības vīriešiem abās vecuma grupās, kā vienmēr, norisinājās asās un spraigās cīņās līdz pat spēļu pēdējām sekundēm. Tradicionāli šajā turnīrā piedalījās arī Bauskas novada vienības. Kā smej pats Normunds, viņš savā ilgajā spēlētāja karjerā pirmo reizi palicis pēdējās vietās - attiecīgi 3.vietā 35+ vecuma grupā un otrajā vietā 45+ kungu grupā. Mūsu puses rokasbumbas tradīcijas pārstāvēja Normunds Reips, Gints Skurba, Valdis Veips, Jānis Zauers, Juris Baldiņš, Jānis Strautnieks, Arno Heinrihsons, Jānis Jaunzems, Guntars Švābe, Edgars Štelfs, Renārs Kozlovskis, Jānis Krastiņš un Juris Nazarenko.

    Ar nelielu šaubīšanos, savu dalību LSVS 55.sporta spēlēm pieteica mūsu puses volejbolisti 60+ vecuma grupā. Dažādu iemeslu dēļ vairāki pamatsastāva spēlētāji ir noslēguši savu sportisko karjeru, dažiem vel nav atbilstošais vecums, bet tomēr komandas “dvēsele” Aldis Ukstiņš prata uzrunāt pieredzējušos vīrus, un tas atmaksājās! Kungi ar platu smaidu ieradās uz apbalvošanas ceremoniju, lai saņemtu godam nopelnītās sudraba godalgas. Komandā spēlēja Aldis Ukstiņš, Jānis Vastlāvis, Bogdans Kohanovskis, Valdis Tijons, Juris Dubinskis, Alfons Zaķis, Andris Tupiņš un Gundars Dzīle.

    Atšķirībā no saviem “jaunākajiem” kolēģiem, kungi vecākajā grupā 70+, bija pārliecinātāki par savām perspektīvām, un bija vieni no pirmajiem, kas pieteicās valsts 100gades spēlēm, ne tikai  klasiskajā, bet arī pludmales volejbolā. Šie vīri izmanto, katru iespēju, lai jau agrā pavasarī iespējami ātrāk dotos smilšu laukumos. Pirmajā spēlē mūsu volejbolisti sacentās ar seniem un pazīstamiem pretiniekiem – Poliurs/Jelgavas novads spēcīgajiem kungiem. Diemžēl piedzīvots zaudējums, bet tas nemazināja cīņas sparu. Sekoja pārliecinoša uzvara pār Garkalnes senioriem un izcīnīts LSVS 55.sporta spēļu sudrabs. Bauskas novada komandu pārstāvēja Jānis Buks, Leopolds Parfimovičs, Gunārs Dudars, Valdis Lošaks, Imants Bērziņš, Vasīlijs Petrovs,  un Jānis Jučmanis. J.Buks, V.Petrovs, G.Dudars un V.Lošaks pāris dienas vēlāk kļuva par valsts veterānu čempioniem smilšu volejbolā.

    Pēdējos gados, viens veterānu spēļu sacensību posms tiek rīkots Bauskas novadā. Pavasaros mūsu sporta bāzēs pulcējās dartisti, dambretisti un cīkstoņi. Šoreiz sacensības tika pārceltas uz pirmsvētu dienu. Pirmie savu turnīru, Bauskas valsts ģimnāzijā, atklāja dambretes vecmeistari, Bauskas novada domes priekšsēdētājs Arnolds Jātnieks savā uzrunā atzīmēja mūsu novada dambretistu lieliskos rezultātus valstī visās vecuma grupās, labo sporta bāzi un aprīkojumu, kas veicina kvalitatīvu sacensību sarīkošanu. Veterānu spēļu dalībniekiem, kam vārdā Jānis, priekšsēdētājs pasniedza Bauskas novada piemiņas balvu. Klātesošie saņēma vēlējumu godīgai spēlei, labam noskaņojumam un pozitīvām emocijām pēc Bauskas pilsētas apmeklējuma. Pievienojoties talantīgajai dziedātājai Martai Mengotei, sacensību dalībnieki vienojās kopīgā valsts himnas dziedājumā.

    Pēc pirmajām dambretes sacensību kārtām ātri izkristalizējās komandas, kuras iesaistījās cīņā par medaļām. Kā allaž, starp spēcīgākajiem bija mūsu puses dambretisti, Rīgas pilsētas un Ķeguma novada vienības. Dramatiskā sacensību noslēgumā, kad trīs komandām bija vienāds punktu skaits, tikai ņemot vērā papildus rādītājus (augstāk izcīnītās vietas), izdevās noskaidrot uzvarētājus. Šoreiz veiksmīgāki izrādījās Bauskas II komandas dalībnieki – vecmeistari Jānis Kalējs, Vitālijs Kravcovs, Tālivaldis Rūmītis un Jānis Āriņš-viņiem čempionu kauss, otrajā vietā Bauskas I komanda – starptautiskais lielmeistars Laimonis Zālītis, sporta meistari Regīna Pironena, Guntars Purviņš un Zigmārs Rumbenieks. Trešie rīdzinieki.

    Sirsnīgs, draudzīgs un vienlaikus spraigs izvērtās darts turnīrs. Veterānu spēles uz Bausku bija atvedušas spēcīgākos Latvijas dartistus. 8 vienības, pēc izlozes, tika sadalītas divās grupās. Pirmajā sacentās Babīte, Viļāni un abas Bauskas novada komandas, savukārt otrajā apakšgrupā pretiniekos ielozējās spēcīgās Tukuma, Rīgas sporta veterānu kluba, Rīgas pilsētas un Gulbenes vienības. Darts spēlētāju gandrīz katras brīvdienas aizvada dažāda mēroga sacensībās, līdz ar to pretinieki visiem zināmi un pazīstami. Bet sports ar to ir skaists, ka reizēm ir neprognozējams. Arī meistarīgas rokas mesta šautra var aizlidot “pēc piena”. Spriedze nezuda ne mirkli, bija vajadzīga liela pacietība un nosvērtība, lai emocionāli nepārdzīvotu neveiksmi, vai izturētu sāncenšu provokāciju. Šajā reizē vislabāk tas izdevās Bauskas I komandai! Veiksmīgi izkļuvuši no savas grupas, mūsu puses labākie šautriņu metēji, finālā, nezaudējot nevienu spēli, kļuva par veterānu sporta spēļu uzvarētājiem. Čempiona kausu saņēma – Areta Kovaļevska, Oskars Kovaļevskis, Raimonds Jankūns un pieredzes bagātākais dartists Arnis Vents. Otra mūsu puses vienība ierindojās 6.pozīcijā, komandā spēlēja Biruta Skvirecka, Andris Rācenis, Viktors Kļimantovičs un Aleksandrs Kalderauskis.

    Codes pamatskolas sporta bāzē risinājās veterānu sporta spēles brīvajā cīņā. Sacensības atklāja Codes pagasta folkloras kopas “Dreņģeri” atraktīvās dalībnieces, tika sveikti un aplīgoti klātesošie Jāņi un Ivani.  Dalībnieku skaits nebija daudzskaitlīgs, vien nedaudz pāri trīsdesmit cīkstoņi no Daugavpils, Jelgavas, Lietuvas un Bauskas novada. Dalībnieku skaitā Pasaules veterānu čempioni, daudzkārtēji Latvijas valsts un bijušajās padomju savienības čempioni. Sarīkotās cīņas bija skatāmas, ko klātesošie arī novērtēja ar aplausiem. Meistarīgi paņēmieni, arī metieni – viss kā jaunībā! Bet kā uzsvēra paši sportisti, galvenais šādās reizēs ir iespēja pabūt kopā, satikt cīņas biedrus, pieminēt aizgājušos. Starp tiem, kas izgāja uz paklāja jāatzīmē Ilvars Zīverts-pirmās Latvijas Olimpiādes uzvarētājs, viņš aizvadīja divas cīņas, un, neatstādams pretiniekiem nekādas cerības, abas pārliecinoši uzvarēja. Sacensību dalībnieku atzinību saņēma mūsu novada pārstāvju Sergeja Junolainena, Vladimira Koftina, Mihaila Jepiševa, Eduarda Grundmaņa un Antona Staričenko sniegums. Medaļas saņēma arī Vladimirs Iļjins, Imants Bumbiers, Kazimrs Bujonoks, Aleksejs Kostirevs, Andris Kāposts un Anatolijs Abramovs. Komandu vērtējumā pirmajā vietā Bauskas vienība, Daugavpils un Jelgavas sportisti.

    Latvijas sporta veterānu savienības 55.sporta spēļu Bauskas posma veiksmīgā sarīkošanā neatsveramu ieguldījumu deva sacensību tiesneši – Jānis Štāls, Uldis Varnevičs, Mārtiņš Junkurēns, Aija Elksnīte un Arnolds Šimkuss dambretē, Areta Kovaļevska darts turnīrā, Aleksejs Kostirevs un Anatolijs Abramovs brīvajā cīņā. Pateicība arī mediķei Regīnai Bāliņai par pirmās palīdzības sniegšanu sportistiem.
    
    Atšķirībā no iepriekšējām sezonām, kad galda tenisa sacensības risinājās Iecavā, šogad veterāni devās uz Salaspili, kur jaunajā un modernajā sporta bāzē, viņus sagaidīja galvenais tiesnesis, bijušais baušķenieks Vadims Berežkovs. Šīs spēles mūsu puses tenisistiem bija veiksmīgas – Aivars Kamols izcīnīja 1.vietu, Ilze Cielava 3.vietu, Valērijs Bobrovņikovs augsto 4.vietu, Lidija Martinkena palika 5.vietā, bet, savās debijas sacensībās, 7. vietu no 17 dalībniekiem ieguva Uldis Neimanis.
     Mazāk paveicās mūsu novada svara stieņa spiešanas guļus komandai. Esam vieni no spēcīgākajiem šajā sporta veidā gan veterānu spēlēs, gan Latvijas čempionātā un kausa izcīņās, šajā reizē Aizkrauklē, dažādu apstākļu dēļ, pāris spēcīgāko vīru uz sacensībām nevarēja ierasties, arī kļūda sākuma svara izvēlē patraucēja izcīnīt ieskaites punktus, un rezultātā 5.vieta. Individuāli zelta medaļas izcīnīja Sergejs Burilovs, Igors Dupaks, Ivars Rigasts, sudraba godalgas Artūram Ružam, Edgaram Savickim un Alfonam Blūzmam, bronza Aleksandram Bļinkovam. Komandā startēja arī Felikss Žieds un Mihails Lurje.

     Ķekavā notika LSVS 55.sporta spēles šahā. Arī šajā sporta veidā vienmēr ir pārstāvēts Bauskas novads. Komandu vērtējumā baušķeniekiem 9.vieta 24 komandu konkurencē, kas vērtējams kā augsts sasniegums. Individuāli bronzas medaļu savā vecuma grupā izcīnīja Ivars Smilga. Savu artavu kopvērtējumā deva Ilga Kļaviņa, Didzis Briedis, Maigonis Avotiņš un Andris Zomerovskis.

     Pirmo reizi veterānu spēļu programmā iekļautajā badmintona turnīrā piedalījās Egils Buls, viņam 18.vieta.
Bauskas novada novusa izlases spēlētāji Eduards Lauks un Staņislavs Bednarčiks šoreiz startēja individuāli. E.Lauks starp 38 sāncenšiem izcīnīja augsto 4.vietu, savukārt vecmeistars S.Bednarčiks 58 dalībnieku konkurencē palika divdesmit otrais.
   
  Loka šaušanas sacensībās piedalījās Ivars Bogdanovs un Dainis Pavilons. Sacensībās bez tēmekļa Ivaram 4.vieta, šaušanā ar loku ar tēmekli Dainim sestā pozīcija.

     24.jūnijā Likteņdārzā, pie skaistajiem piemiņas akmeņiem, kas veltīti Latvijas sportistiem - represiju upuriem, notika Latvijas simtgades un LSVS sporta spēļu svinīgais noslēgums. LSVS prezidents D.Znatnajs teica paldies visiem, kas piedalījās, organizēja un atbalstīja jubilejas spēles. Tika sumināti Jāņi-olimpieši – Jānis Lūsis, Jānis Ķipurs, Ivans Klementjevs, apsveikuma vārdus teica Pasaules čempione riteņbraukšanā Emīlija Sonka un daudzkārtēja Eiropas čempione airēšanā Daina Šveica. Savu ieguldījumu Latvijas izcilāko sportistu godināšanā deva mākslinieks  Jānis Anmanis un dzejnieks Arnolds Auziņš. Likteņdārza amfiteātrī bija apskatāma vairāk kā 100 visu laiku labāko Latvijas sportistu galerija. D.Znatnajs vēlēja būt stipriem un stāvēt pāri dzīves negācijām, ar saviem sportiskajiem sasniegumiem nest Latvijas vārdu pasaulē, kā to visos laikos darījuši mūsu sportisti.

     Sporta centra “Mēmele” saka sirsnīgu paldies visiem, kas piedalījās šajā vērienīgajā forumā un aizstāvēja mūsu novada godu. Īpaši paldies komandu pārstāvjiem un atbalstītājiem – Normundam Reipam, Andim Maskalim, Aldim Ukstiņam, Jānim Bukam, Feliksam Žiedam, Mārim Bergam, Aleksejam Kostirevam, Modrim Indriksonam, Aretai Kovaļevskai, Arnoldam Šimkusam un trenerim Viktoram Folkmanim.
 
Foto galerija: ŠEIT
 
Sagatavoja: SC Mēmele sporta darba organizatore I.Ūbele

 

Latvijas simtgades un Latvijas sporta veterānu savienības 55.sporta spēles

Neviens komentārs nav atrasts.

Jauna diskusija