Bauskas jaunie ūdensmotosportisti pasaules čempionātā izcīna medaļas

2019-08-07 08:10
Latvijas ūdens motosporta jaunatnes izlase pagājušās nedēļas nogalē izcīnīja otro vietu Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā notikušajās pasaules jauniešu čempionāta „Formula Future” sacensībās kopvērtējumā un zelta medaļu individuālajos braucienos.

Pasaules čempiona titulu individuālajos braucienos 1. laivu klasē izcīnīja Miks Lazarenoks, bet 2.laivu klasē Ralfs Zaharčenoks, 3.laivu klasē Roberts Katkovskis, 4.laivu klasē Toms Bundzinskis izcīnīja trešo vietu.

Komandu cīņā par Latviju stiprāka bija tikai ūdensmotosporta lielvalsts Krievijas izlase, apsteidzām pat spēcīgo Vācijas izlasi.

Vienlaikus norisinājās arī Eiropas čempionāts “Fornula Future 2019”. Eiropas čempiona titulu 2. laivu klasē izcīnīja Ralfs Zaharčenoks, bet 5.laivu klasē Kristers Mangins izcīnja 2.vietu, 1. laivu klasē Madara Katkovska izcīnija 3.vietu un Nils Slakteris 3.vietu 4.laivu klasē.

Pasākuma nozīmīgumu pasvītroja tas, ka apbalvošanas ceremonijā medaļas pasniedza Starptautiskās ūdens motosporta federācijas prezidents Rafaels Kjulli (Raffaele Chiulli).

Tā kā pasaules čempionāti katru gadu notiek citā valstī, tad arī katrs paliek atmiņā ar savām īpatnībām. Ja pagājušais čempionāts notika Fudžeirā, kur bija vairāk kā + 30 ᴼC, kamēr Latvijā tai pašā laikā bija mīnus grādi, tad šogad Sanktpēterburga sportistus vasaras vidū sagaidīja ar stindzinošu vēju un aukstumu.

Arī ceļš uz un no Sanktpēterburgas nebija vienkāršs. Jāšķērso divu valstu sauszemes robežas. Viena no tām Eiropas Savienības ārējā robeža. Neskatoties uz to, ka visas robežas mūsu autobuss šķērsoja bez rindas, visur bija ļoti laipni un profesionāli robežsargi un muitnieki, ieskaitot labsirdīgo labradoru, kas tikai apostīja mūsu čemodānus ar desu maizēm, uz robežas pavadījām vairāk nekā divas stundas katrā virzienā.

Tāpat Krievijā ir tradīcijas, kas mums liekas dīvainas. Piemēram, pārtraukt sacensības norises vidū, lai organizētu visu sportistu piedalīšanos “atklāšanas” parādē, jo tagad ierodas gubernators. Līdzīgi bija arī ar koku stādīšanas un apbalvošanas ceremoniju, kurā piedalījās augstas amatpersonas. Pasākumi tiek pārtraukti, ja ierodas kāds nozīmīgs viesis vai arī visi vairākas stundas gaida viņa ierašanos, lai sāktu pasākumu. Koku stādīšanas ceremonijā Latvijas komandai gan tika īpašs statuss. Kopā ar amatpersonām, kokus stādīja arī divi jaunie sportisti. Viens no Krievijas delegācijas, bet otrs bija mūsu Laima Lakoviča-Lakovica.

Tagad mums ir saprotamāka arī komandu sajūsma par Latvijā organizēto pasaules čempionātu “Formula Future 2016” Alūksnē. Tur ir bērnu rotaļu laukums, vairāki sporta laukumi, skaisti apstādījumi, kafejnīcas utt. Savukārt šogad par sacensību vietu tika izraudzīts jahtklubs, bet tajā nebija nekādu saturīgu izklaides iespēju jaunajiem sportistiem, gaidot savu startu. Pašiem bija jāspēj būt radošiem un atrast kādu nodarbošanos.
Tāpat šogad organizatori nepiedāvāja nekādus organizētus kultūras vai izklaides pasākumus čempionāta dalībniekiem. Latvijas izlasei, pateicoties D.Šillera un A.Slaktera finansiālajam atbalstam, bija iespēja apmeklēt Pēterhofas pili un strūklaku dārzu, redzēt kreiseri “Aurora”, Ziemas pili un citas Pēterburgas vietas, izbraukt ar kuģīti un nedaudz iepazīt akvaparku “Piterland”.

Toties jautājums, kas pirms čempionāta radīja bažas daudzu valstu izlasēs, par sacensību godīgu norisi, neradīja nekādas šaubas. Neskatoties uz to, ka visi tiesneši bija no Krievijas, tiesāšana bija absolūti korekta, bez nekādas tendenciozitātes. Tātad Godīgas spēles principi tika ievēroti, un visas medaļas ir godīgam nopelnītas.

„Esmu priecīgs, ka Latvijas izlase, neskatoties uz visām grūtībām, spēja parādīt izcilu sniegumu un saliedētību. Izcīnītā otrā vieta komandu vērtējumā, ir milzu sasniegums. Īpašs prieks par Miku, kurš izcīnīja pasaules čempiona titulu un viņam par godu noslēguma ceremonijā Krievijā tika atskaņota Latvijas himna, ko papildināja mūsu komandas patriotiskais dziedājums. Paldies viņa vecākiem par ieguldījumu, viņu sagatavojot čempionātam. Paldies visiem iesaistītajiem par ieguldījuma Latvijas sporta nākotnē”, teica LŪMSF prezidents Atis Slakteris.

Komandu veiksmīgam startam sagatavoja treneri Reinis Paegle, Aldis Lakovičs-Lakovics, Viesturs Lācis, finansiālu atbalstu sniedza Bauskas novada dome, „Riga Powerboat Team” un „Aquashelf Racing”.