Trīs zelta medaļas Latvijas Senioru sporta spēlēs PAPILDINĀTS

2013-04-22 22:37

 

Sestdien,20. aprīlī Bauskā, sporta namā „Mēmele” norisinājās 50. „Latvijas sporta veterānu savienības” sporta spēles. Sporta svētki risinājās trīs sporta veidos-florbolā, dambretē un šautriņu mešanā, pulcējot seniorus labākajos gados no visas Latvijas. Šī diena ir zīmīga ne tikai ar to, ka tiek noskaidroti uzvarētāji, čempioni šajās sporta spēlēs, bet gan lielākoties ar to, kādu prieku un labsajūtu dalībniekiem sagādā satikšanās ar seniem draugiem, cīņas biedriem vai sen neredzētiem cilvēkiem. Šie svētki dod iespēju lieliski pavadīt laiku, būt kustībā, un piekopt veselīgu dzīves veidu.

Sporta spēles tika atklātas ar Bauskas novada domes priekšsēdētāja Valda Veipa un Latvijas sporta veterānu savienības prezidenta Daumanta Znatnaja uzrunu, Bauskas novada domes ēkā, kur risinājās dambretes spēles. Kungi vēlot veiksmi, aizrautīgas cīņas un lieliskas atmiņas par šo dienu atklāja sporta spēles. Galvenais tiesnesis Māris Bergs uzteica kuplo dalībnieku skaitu, „Neskatoties uz plūdiem un visām citām neražām ,kas valda pasaulē, mēs esam šeit!”

Daumants Znatnajs atklāj arī pāris interesantas lietas par šīm sacensībām. „Iedomājieties- medaļa maksā ap 2.40 LS. Cilvēks, kuram ir 30-85 gadi un pat vairāk ir gatavs doties 50, 100, 150, un pat 200 km no viena Latvijas gala uz otru, lai tikai būtu šī iespēja uzspēlēt ar lielmeistariem vai draugiem no skolas gadiem. Medaļas mums katru gadu ir savādākas. Kolekcijai noder. (smaida). Bet ziniet, lielākais šī pasākuma kaifs ir ne jau medaļās, bet gan sastāvam. Draugi, nesamērojami pretinieki, paziņas un skolas beidri, kolēģi un tā tālāk brauc spēlēt, lai satiktos, parunātos un lieliski pavadītu laiku. Mūsu mērķis ir panāk cilvēkos šo veselīgo, pozitīvo domāšanu jebkurā vecumā. Lielisks veids kā iegūt jaunus draugus jebkurā vecumā. Iespēja ceļot un būt kustībā! . ”

Znatnaja kungs stāstīja arī par panākumiem pasaulē. „Esam augsta līmeņa sportisti. Latvijas Sporta Veterānu Savienību pārstāvam 22 sporta veidos. Panākumi ir lieliski un mēs turpinām pilnveidoties un augt.”

 

Zigmārs Rumbenieks, vairākkārtējais Latvijas čempions dambretē stāsta,” Dambretē tas skaistums slēpjas kombinācijās. Tā grācija, kad tiek nokauti 2-7 kauliņi vienlaicīgi. To nevar izstāstīt. To sapratīs tikai savējie, kuri par tādiem, kā es ir piedzimuši. Spēlēt iemācīties var jebkurš, taču gūt to baudījumu var tikai tas, kam dambrete ir sirdslieta. ”

Laimonis Zālītis ir Latvijas 47 kārtējais čempions dambretē. „Tā ir kā atkarība. Neviens, no maniem tituliem nav bijis vienāds. Vienmēr ir pretinieks, kurš ir izdomas un jaunu kombināciju pilns. Ir lieliski atrastie šādā kompānijā, kādā esam mēs šodien šeit”, tā Zālītis.

 

Dambretē šogad 85 dambretisti cīnījās par medaļām un kausiem, ka ir pēdējo gadu lielākais dalībnieku skaits. Dāmas tik sadalītas 50+ un 60+ vecuma grupā, bet kungi 50+, 60+ un 70 +. Znatnaja kungs neslēpa prieku, par kuplo dalībnieku skaitu. Ieradušies bija dambretes lielmeistari- Pasaules, Eiropas un Latvijas daudzkārtējie čempioni, kā arī vēl daudzi citi dambretes cienītāji. „Prieks, ka esam tik daudzi. Galvenais ir pieturēties pie aktīva dzīvesveida līdz mūža galam. Atmosfēra ir lieliska. Satiekas draugi, paziņas, cīņas biedri. Lielisks laiks, lai spēlētu dambreti un būt visiem kopā.”. Daumants Znatnajs saka paldies Bauskas novada domei un Ingai Ūbelei, par lielisko uzņemšanu. „Jūtamie šeit kā mājās.”, tā Znatnaja kungs.

Kopvērtējumā dambretē komandām pirmo vietu izcīnīja Bauskas novads, aiz sevis atstājot Rīgu un Ķegumu.

Bauskas novada 1. komandu pārstāvēja-

Jānis Kalējs     

Zigmārs Rumbenieks                                                                     

Laimonis Zālītis

Vitālijs Kravcovs

Tālivaldis Rūmītis

Zigmārs Rumbenieks K50+ grupā 1.vieta; Laimonis Zālītis K60+ grupā 2.vieta ; Vitālijs Kravcovs K60+ grupā 3.vieta; Tālivaldis Rūmītis K60+grupā 4.vieta; Jānis Kalējs K70+ grupā 6.vieta.

Bauskas 2. Komanda ierindojās 7. vietā 17 komandu konkurencē.

Jānis Pavlovskis

Leons Undzenko

Valdis Zadovskis

Jānis Ūdris

Dzintra Freiberga

 D60+ grupā Dzintra Freiberga 3.vieta; Jānis Pavlovskis K60+ grupā 13.vieta; Leons Undzenko K60+ grupā 23.vieta; Valdis Zadovskis K70+ grupā 1.vieta; Jānis Ūdris K70+grupā 23.vieta.

 

 

Šautriņu mešanā startēja 10 komandas, pulcējot kopā 40 dalībniekus. „Paldies dalībniekiem. Īpaši tiem novadiem ,kuri pirmo reizi piedalījās- Tukums, Babīte. Paldies organizatoriem un visiem, kuri iesaistījās darbā, lai šāds pasākums notiktu. Spēles ritēja draudzīgā, pozitīvisma pilnā atmosfērā, kas, manuprāt, arī ir šā pasākuma odziņa. ”, tā Areta Kovaļevska, galvenā tiesnese šautriņu mešanā.

Bauskas 1. Komanda finālā tikās ar pērnā gada čempioniem no Jūrmalas. Neskatoties uz draudzību vairāku gadu garumā, finālā valdīja spriedze un saspringta cīņa. Protams, pēc spēlēm visi kopā atskatījās uz dienas paveikto un draugu būšana turpinās vēl šo balt’ dien.

Ar rezultātu 3-2 uzvaru izcīnīja, un par 2013. gada čempioniem Latvijas Sporta Veterānu Savienības 50. sporta spēlēs šautriņās kļuva Bauskas komanda!

Komandas sastāvs-

Anita Māldere

Dainis Fikss

Oskars Kovaļevskis

Arnis Vents.

 

Bauskas 2. Komanda ierindojās 6. vietā, 10 komandu konkurencē.

Biruta Skvirecka

Zintis Konovs

Aleksandrs Kalderauskis

Andris Rācenis

 

Florbolā kungiem uz sacensībām ieradās piecas komandas. „Protams, žēl, ka tikai 5 komandas, bet cerēsim, kad izdosies piesaistīt komandas arī no citiem novadiem. Visā visumā galvenais ir tas, ka florbolisti var sanāk kopā un uzspēlēt gluži kā jaunībā.”, izteicās Agris Grandovskis, florbola galvenais tiesnesis.

Favorītu lomā šajās sacensībās, protams, Bauskas un Tukuma novads. Komandu sastāvos netrūka pieredzējuši spēlētāji, kuri spēlējuši vairākās Virslīgas komandās jaunības gados.

Bauska turnīru uzsāka ar uzvaru 5-3 pār Babītes novadu. Otrajā spēlē ar 11-2 tika sagrauta, kā vēlāk izrādījās, turnīra trešās vietas īpašniece, Aizkraukle.

Par turnīra finālu varēja nosaukt Bauskas trešo spēli. Pretiniekos Tukuma novads. Ar rezultātu 3-1 uzvaru izcīnīja, un par Latvijas Sporta Veterānu Savienības čempioniem florbolā 2013. gadā kļuva Bauskas novada komanda!

Bauskai pēdējā spēlē neko neizšķīra. Atļaujoties uzspēlēt brīvāk, kā teikt uz skatītājiem, Bauskas komanda noveda spēli līdz „bullīšiem”.  Šajā spēles elementā Bauska  apliecina čempiona titulu un uzcīna uzvaru ar 4-3.

Bauskas novada komandā spēlēja-

Agris Grandovskis, Guntars Grandovskis, Normunds Grunckis, Gints Vecelis, Sergejs Aleksandrovs, Konstantīns Balzaris, Ingus Panteļējevs, Aivars Melderis, Uģis Niedre, Andris Erenbots un Elvis Sakārnis.

 

Inga Ūbele, Bauskas novada sporta centra „Mēmele” galvenā speciāliste sporta darbā saka lielu paldies par ilggadēju sadarbību ar Latvijas Sporta Veterānu Savienību svētku organizēšanā.

 

 

Rakstu sagatavoja- Artūrs Dulbe