Vēstures liecības: Airēšana. 1972.gads

2020-05-19 09:56

 

Airēšanas slaloms un tā "bruņinieki"

Šā gada sākumā mūsu laikraksta un BSB «Vārpa» rajona padomes organizētajā sporta konkursā par rajona trešo labāko sportistu lasītāji atzina airētāju slalomistu Herbertu Mucenieku. Arī airēšanas slaloma sekcijas darbs, ko sabiedriskā kārtā vada Herberts, tika vērtēts atzinīgi, Tādēļ pastāstīsim, kā strādā airēšanas slaloma sekcija, kādi tai šīs vasaras nodomi.

8. un 9. maijā Bauskā sabraukuši daudz ūdenstūristu un airētāju slalomistu no visas republikas. (Slalomisti jau pagājušajā nedēļā iepazinās ar Mēmeles straumēm Bauskā notika BSB «Vārpa» Centrālās padomes treniņnometne.) Sacensību dalībnieku vidū ir arī pieredzējušais baušķinieks Herberts Mucenieks. Divas dienas pirms tam strādāts no rīta līdz vakaram, iekārtota trase, Pēc tādas slodzes nākamajā dienā piedalīties sacensībās -cilvēka gribasspēka kalngals. Pagājušajās «Mēmele-71” Herberts izcīnīja 2. vietu. Protams, cik daudz spēka un enerģijas tas prasīja, īsti zina tikai pats sportists.
Ar pazīstamo, bet viltīgo Mēmeles straumi cīnīsies arī H. Mucenieka audzēkņi, airēšanas slaloma sekcijas dalībnieki. Perspektīvākie no viņiem P. Malovs. F.Kražovskis. A. Kozlovskis. Vairāk nekā 10 cilvēku lielajā treniņgrupā ir arī viena meitene – divpadsmitgadīgi Vita Pančkovska.

Lai sekmīgi varētu piedalīties sacensībās, daudz jātrenējas. Ne tikai uz ūdeņiem. Airētājam vajadzīga šahista domāšana, kalnu slēpotāja zibenīgā reakcija, arī fiziskais spēks. Treniņos jāceļ svaru stienis, jāvingro, ziemā jāslēpo. Viena no svarīgākajām nodarbībām- peldēšana. Airētājam slalomistam jābūt arī teicamam peldētājam. Nekādas speciālas literatūras un treniņu metodikas nav. Cītīgi jāseko literatūrai un no žurnāliem jāiegūst jaunais, pašiem jāgudro un jāmeklē. Šogad airēšanas slaloms iekļauts arī olimpisko spēļu programmā. Mainījušies tā noteikumi - tagad galvenais ir ātrums.

Pagājušā gada nogalē sekcija saņēma jaunu inventāru – čehu speciālās slaloma laivas. Šoziem, kad sals Mēmeles ūdeņus nebija sastindzinājis ledū, varēja trenēties visu gadu. Herberts to arī darīja. (Tādēļ nemaz neticami nelikās viņa sacītais, ka tajā dienā, kad nav ar laivu braukts, pašsajūta slikta.)
Varbūt pārdroši ir sacīt, ka jaunās laivas pilnīgi apgūtas. To parādīs sacensības. Ūdens ir ūdens un nejaušības (gan laimīgas, gan nelaimīgas) nav izslēgtas.

Paredzēts, ka nākamgad sekcija saņems hidrotērpus (pašlaik ir tikai viens). Tad nevajadzēs treniņus pārtraukt pēc pirmās vēsās peldes.
Airēšanas slaloma sekcijas darbu visvairāk atbalsta un visvairāk palīdz Meliorativā celtniecības pārvalde un 11. ceļu remonta un būvniecības pārvalde.
Daudz interesantu atgadījumu, priecīgu un skumju, bijis paša Herberta airētāja slalomista gaitās. Sākumā. kad braucis ar gludūdens sacīkšu smaili, piecu upju sacensībā Braslā slalomā palicis pēdējā vietā, bet pēc tam nobraucienā par vairāk nekā pusstundu apsteidzis pretiniekus un kopvērtējumā ierindojies 1. vietā. Piedalījies arī kādreiz tik slavenajās Amatas sacensībās. Taču pats nopietnākais pārbaudījums bijusi Dienvidkaukāza upe Riona. Te Vissavienības airētāju slalomistu treniņnometnē pavadītās dienas - īsta skola. Straumes ātrums Rionā 5m sekundē, viļņi, viļņi vien. Ar to Herbertam vēl nenokārtoti rēķini. Kad sacensību braucienā līdz finišam vēl bija palikuši priekšpēdējie vārti, laiva apgāzās. Pēc noteikumiem finišēt neizdevās.
Būs daudz sacensību, kurās vajadzēs sastapties ar sīvākajiem konkurentiem H.Ķemeru, A. Stavro, M. Laidiņu, G. Bērziņu un citiem. Nākamajā sestdienā pēc «Mēmeles—72» Aiviekstē BSB «Vārpa» meistarsacīkstes airēšanas slalomā. Pēc tam treniņnometne un atkal paredzama tikšanās ar Rionu. Līdztekus regulārajiem treniņiem un daudzajām sacensībām, kas ir vasarā, H. Mucenieks apzinīgi pilda ari Glābšanas biedrības uz LPSR ūdeņiem rajona padomes priekšsēdētāja pienākumus.

Tā nu iznāca. ka, runājot par airēšanas slaloma sekcijas darbu, daudz bija jāstāsta par tās vadītāju, jo patiešām uz viņa iniciatīvu un aizrautību balstās Bauskas airētāju labā slava. Bauskas zēni republikas jaunatnes meistarsacīkstēs pusaudžu grupā komandu braucienā pagājušajā gadā izcīnīja 3. vietu. P. Malovs individuālajā vērtējumā ierindojās 1. vietā, tātad nākotnes perspektīvas airēšanas slalomam Bauskā ir. Tie puikas, kas sākuši trenēties, ne visi iztur stingrās prasības - pašiem jālīmē laivas, jāizgatavo airi, jāizpeldas arī aukstā ūdenī.

Lai kā ir gājis, bet Herberts Mucenieks skaitās viens no labākajiem airētājiem slalomistiem Latvijā. Kad jautāju viņam, cik ilgi vēl domā cīnīties, atbilde (tāda likās negaidīta): «Kamēr laivu varēšu panest.». Tātad «turēsim īkšķus» par baušķiniekiem - airētājiem slalomistiem un ūdenstūristiem!
 

M. PURVIŅA.
09.05.1972 “Komunisma Ceļš”