Vēstures liecības: Alpīnisms. 1967. - 1973.gads

2020-06-02 21:03

26.10.1967 Komunisma Ceļš
Alpīnisti Bauskā

Jau rakstīts un runāts par mūsu alpīnistu veiksmīgākajiem maršrutiem- Kaukāzā un Pamirā. Tagad alpīnistu terminoloģijā parādījies jauns vietvārds – Bauskas klintis. Klintis pie Bauskas Lielupes malā. Ar Daugavas krastiem salīdzināt nevar, bet rīkot sacīkstes un trenēties var. Kompleksā ietilpst arī krastmalā celtais tornītis no laukakmeņiem. Tā maršruts iznāk labulabais. Pirmo reizi šeit izcīnīta tradicionālā balva «Sudraba leduscirtnis». Alpīnistam
leduscirtnis ir tas pats kas hokejistam nūja vai tenisistam rakete. Līdz šim veiksmīgākie šajās sacensībās bijuši G. Ripa un R. Dukure, kuri pēc trīsreizējas izcīņas balvu uz visiem laikiem glabā pie sevis. Jauno balvu līdz nākošajam gadam glabās E. Imants un I. Zariņa.
E. Imanta vārds nav svešs alpīnismā, bet I. Zariņas uzvaru var uzskatīt par lielāko pārsteigumu. Par spīti vairākkārtējām neveiksmēm, Inese jau astoņus gadus gatavojās šim panākumam. Par teicamu klinšu kāpēju solās kļūt Uldis Zvejnieks – fiziski labi sagatavots sportists. Interesantu maršrutu bija sagatavojis sporta meistarkandidāts V.Kokorēvičs
J. Brikmanis

 

16.05.1968 Jaunais Inženieris
KLINŠU KĀPĒJU STARTS

Pagājušajā gadā no alpīnisma, kā patstāvīga sporta disciplīna, tika atdalīta klinšu kāpšana. Таgad klinšu kāpšanā ir patstāvīga vienveida sporta klasifikācija un notiek sacensības sporta biedrību, republiku un arī visas mūsu zemes mērogā. 1969. gadā Krimā notiks pirmās starptautiskās sacensības, kurām klinšu kāpēji sāk gatavoties jau tagad. Baltijas republikām klinšu kāpšanas sacensības ir kļuvušas tradicionālas. Tās notiek jau desmit gadus. Vienīgi pagājušajā gadā izpalika, jo pēc Oliņkalna appludināšanas arvien vēl nevarēja atrast klinšu kāpšanai piemērotu vietu. Tagad par Baltijas alpīnistu un klinšu kāpēju tikšanās vietu ir izraudzītas Lielupes klintis Bauskas rajonā. Uzvaras svētkiem veltītajās sacensībās no rīta līdz vēlam vakaram Lielupes klintīs mērojās spēkiem sporta biedrību «Kalev», «Žalgiris» un «Daugava» klinšu kāpēji. Vienlaicīgi notika arī BASB «Daugava» individuālās un komandu meistarsacīkstēs un Baltijas augstāko mācību iestāžu meistarsacīkstēs. Sacensībās piedalījās vairāk nekā 100 dalībnieku.

V. KOKOREVIČS,
RPI komandas treneris

 

06.06.1973 Padomju Jaunatne
JUMPRAVMUIŽĀ

Risinājis republikas kārtējās sacensības kalnu tūrisma tehnikā. Pirmajā dienā notika kvalifikācijas sacensības. Vienpadsmit komandas demonstrēja, kā tās sagatavojušās jaunajai tūrisma sezonai. Vasara tepat pie durvīm! Drīz jākravā mugursomas un jādodas uz kalniem!
Tehniski gatavība bija visumā augsta. Nav jau arī nekāds brīnums - visas 11 komandas plānojušas šovasar veikt 4. un 8. grūtības kategorijas maršrutus. Maršrutu kvalifikācijas komisija nolēmusi šogad stingrāk nekā jebkad pārbaudīt mūsu spēcīgāko kalnu tūristu praktiskās spējas.
Trase nebija viegla. Distances priekšnieks Z. Grohovskis to bija izvēlējies ar aprēķinu, lai dalībniekiem nāktos krietni pasvīst. Un svīda arī... Divi klinšu traversi, rāpšanās tornī, «ievainotā» transportēšana - tie bija tikai daži no sacensību elementiem. Arī tiesneši dabūja nostrādāties - uzmanīgi bija jāvēro, lai nevienam «neaizmirstos» kāda no tehnikas detaļām. Dalībnieku daudz, katrā komandā seši cilvēki, tādēļ arī sacensību diena sākās astoņos no rīta, bet pēdējā komanda finišēja gandrīz krēslā. Kad atgriezāmies nometnē, dzirdējām sarunas krievu un igauņu valodā. Izrādās ieradušies maskavieši, ļeņingradieši un tallinieši. Otrā rītā kāds zināja teikt, ka naktī atbraukuši arī lietuvieši. Kā tad - no teltīm izrāpjas mūsu senie paziņos no Kauņas un Viļņas tūristu klubiem! Pirmoreiz Lielupes klintīs ieradušies ari Baltkrievijas pārstāvji. Svētdien sacensības noritēja citā maršrutā — tā sauktajās «mīnus klintīs», kur dolomīta slānis veido pārkāri. Te bija nepieciešama vēl lielāka veiklība, izturība un spēks, ari zināšanas jo vajadzēja izmantot speciālās kāpnītes.
Pirmajā dienā mūsu republikas kalnu tūrisma favorītiem- Rīgas eksperimentālās tehnoloģisko rīku rūpnīcas (RETRR) sportistiem no konkurences pārāk baidīties nevajadzēja, 1. un 2. vietu divas RETRR komandas arī izcīnīja, atstājot aiz sevis LVU otro komandu. Jāpiebilst, ka sacensību noteikumi prasīja, lai komandā būtu vismaz viena sieviete. Gan RETRR—II, gan LVU —II komandās katrā startēja pa trim «vājā dzimuma» pārstāvēm. Toties svētdienas mačos favorītiem nācās ievērot «viesmīlību» un 1. vietu atdot Ļeņingradas «Burevestņik» sportistiem. Otro vietu RETRR tomēr paturēja sev. Un tā - kalnu tūrisma sezona oficiāli atklāta!

I. JĒRUMA