Vēstures liecības: Bauskas mediķiem trešā vieta republikā 1967.gads

2020-04-28 09:15

 

10.08.1967. “Komunisma Ceļš”
Sporto ārsti
Bauskas mediķiem trešā vieta republikā

 

Noslēgusies Latvijas medicīnas darbinieku arodbiedrības 14.vasaras spartakiāde, kurā pavisam piedalījās 21 medicīnas darbinieku fizkolektīvs. Sacensības risinājās astoņos sporta veidos. Bauskas stadionā sacentās 13 komandu vieglatlēti. Spraigā cīņā uzvarēja Ventspils mediķi, bet baušķinieki izcīnīja 5. vietu. Piedalījās daudz izcilu sportistu. Olimpiskā čempione Inese Jaunzeme spēja izcīnīt tikai otro vietu lodes grūšanā un trešo vietu diska mešanā. No mūsu sportistiem labākos panākumus guva ārste Taiga Jankovska-pirmā vieta augstlēkšanā un trešā vieta 200 m skrējienā. Rajona galvenais ārsts lvars Ūpis izcīnīja trešās vietas 400 m un 800 m skrējienos. Arī 4xloo m stafetē mūsu sievietes izcīnīja trešo vietu (D. Upe, T. Jankovska, Dz. Ķerpe un A. Rušiņa).
 

Bauskas sovhoza peldbaseinā sacentās 14 komandu peldētāji. Komandu vērtējumā baušķinieki izcīnīja pirmo vietu, par 13 sekundēm pārspējot Rīgas traumatoloģiskā institūta komandu. No mūsējiem labākosbpanākumus guva Audra Daugite, izcīnot otro vietu 100 m brīvā stila peldējumā, Jāzeps Baško – otrā vieta un Skaidrīte Siliņa - 3. vieta 100 m peldējumā uz muguras, Jānis Domkins - otrās vietas 100 m un 200 m brasa peldējumos un Dzidra Zviedre bija trešā 400 m brīvā stila peldējumā. 4x50 m stafetē mūsu komanda izcīnīja trešo vietu.
 

Bauskas-Ceraukstes šosejā sacentās riteņbraucēji. Vīriešiem bija jāveic 25 un 50 km, bet sievietēm 15 un 25 km garas distances. Pēc divu dienu sīvām cīņām noskaidrojās uzvarētāji - Rīgas medicīnas preparātu rūpnīcas riteņbraucēji, bet baušķiniekiem 5.vieta.
 

Četras dienas spēļu laukumos savas attiecības kārtoja volejbolisti un basketbolisti. Šajos sporta veidos bija pa 10 vīriešu un sieviešu komandām. Neveicās mūsu volejbolistēm, jo pirmā kārtā trīs stundu un piecu setu ilgajā cīņā ar 2:3 zaudēja Paula Stradiņa Republiskajai klīniskajai slimnīcai. Tālākās spēlēs, cīnoties ar lielu neatlaidību un degsmi, mūsu volejbolistes uzvarēja un izcīnīja piekto vietu. Volejbolā vīriešiem uzvarēja Jūrmalas pilsētas komanda, bet baušķinieki palika septītie. Mūsu basketbolistes pirmajā kārtā ar 100:8 pārspēja Daugavpils komandu un sasniedza spartakiādes savdabīgu rekordu, bet otrā kārtā ļoti nervozā spēlē ar viena punkta starpību 39:40 zaudēja sacensību uzvarētājām Paula Stradiņa Republiskās klīniskās slimnīcas basketbolistēm. Baušķinieces Baiba Karlsone, lnāra Aile, Emilija Kraučūne, Skaidrīte Vēze, Laima Sloka, Vija Bērziņa, Audra Daugite un Taiga Jankovska izcīnīja trešo vietu. 

Līdzīga nelaime piemeklēja arī mūsu basketbolistus, kuru pretinieki spēļu otrajā kārtā bija vairākkārtējie spartakiādes čempioni Paula Stradiņa Republiskās klīniskās slimnīcas basketbolisti. Līdzīgā spēlē veiksme bija rīdzinieku pusē 53:49. Cīņābpar trešo vietu baušķinieki ar 56:50 pārspēja spēcīgo Republiskās bērnu klīniskās slimnīcas komandu. Par labāko basketbolistu tika atzīts baušķinieks ārsts Juris Ailis.
 

Sacensībās spiningošanā (notika Skrundā) uzvarēja Jūrmalas komanda, bet mūsējie bija astotie. Spartakiādes kopvērtējumā (skaitot labākos rezultātus sešos sporta veidos) uzvarēja Paula Stradiņa Republiskā klīniskā slimnīca ar 16 punktiem. Otrajā vietā ar 21 punktu palika iepriekšējās spartakiādes uzvarētāji - Saldus rajona mediķi. Trešo godalgoto vietu ar 22 punktiem izcīnīja Bauskas medicīnas darbinieki, kas iepriekšējā gadā bija ierindojušies tikai 11. vietā.
 

Bauskas rajona medicīnas darbinieku arodbiedrība dāvāja ceļojošo kausu komandai uzvarētājai basketbolā sievietēm. Žēl, ka tas šoreiz aizceļoja uz Rīgu, bet mūsu basketbolistes ir apņēmības pilnas trenēties un cīnīties tā, lai nākošajā gadā kauss atgrieztos Bauskā.

Šā gada septembrī Krasnodarā notiks 1.Vissavienības Medicīnas darbinieku spartakiāde sešos sporta veidos. No mūsu rajona par Latvijas medicīnas darbinieku komandas kandidātiem atzīti Taiga Jankovska vieglatlētikā, Aija Ozola volejbolā un Audra Daugite - peldēšanā.

Sacensību tiesāšanā aktīvi piedalījās Bauskas sporta tiesneši: J.Garkalns, A. Domkins, E. Karlsons, J.Tomsons, H. Vīgants, V. Spilva u.c.

 

J. RUSIŅŠ,
Bauskas MDA fizkolektīva padomes priekšsēdētājs,
spartakiādes mandātu komisijas loceklis