Vēstures liecības: Bauskas rajona basketbolistes 1968.-1978.gads

2020-04-27 09:35

 

27.07.1968 “Komunisma Ceļš”
Basketbolistiem - zelts

Bauskas rajona sportistu uzvaras lielu ieguldījumu-kopējā punktu pūrā deva mūsu basketbolisti. Par pirmajām cīņām jau ziņots. Sacensību trešajā dienā sieviešu komandas pretinieks Saldus basketbolistes - pārspētas ar rezultātu 52:33. Mūsu vīriešu komanda lieku reizi varēja pārliecināties, ka vāju pretinieku nav. Dobeles rajona basketbolisti, droši uzsākot spēli, ātri nonāk vadībā ar 10 punktu pārsvaru, prot to noturēt līdz 1. puslaika beigām, kaut gan spēlē iesaistās visi mūsu labākie spēlētāji. Otrajā puslaikā rit asa cīņa par uzvaru, diemžēl veiksmīgajiem dobelnieku uzbrukumiem mūsu puiši var atbildēt tikai ar pārsteidzošu neveiksmi metienos grozā. Neskatoties uz to, pretinieki tiek gandrīz panākti. Bet tikai...gandrīz. Spēles rezultāts 65:66. Spēlētāji un daudzie skatītāji pēc spēles izteica pamatotu neapmierinātību par tiesneša valmierieša Vesberga darbību laukumā. Priekšpēdējā sacensību dienā centrālā spēle risinājās starp Cēsu un Bauskas rajonu basketbolistēm par vienīgo līdera titulu sieviešu grupā. Pretinieces respektējamas-vienas no labākajām republikā. Lielā atbildības sajūta rada nervozitāti, tādēļ grozu birums šajā sacensībā mazs. To apliecina jau 1.puslaika rezultāts-11:11. Vēl 4 minūtes pirms spēles noslēguma vadību nav pārņēmusi neviena no komandām - 20:20. Finiša taisnē pieredzes bagātās un fiziski spēcīgākās Cēsu basketbolistes gūst uzvaru ar 32:24. Zaudējums ar 8 punktu deficītu neatspoguļo patieso spēku samēru šajā cīņā.
Vīri, cīnoties ar lielu atbildību, pārliecinoši pārspēj Daugavpils rajona vienību ar 76:39 (49:24).

Sacensību pēdējā diena. Uz izšķirošajām spēlēm ieradušies daudzi līdzjutēji no Bauskas. Paldies viņiem par vērtīgo atbalstu! Meiteņu pretinieces-Tukuma rajona basketbolistes. Viņu kontā šogad ir uzvara pār Latvijas 1968.gada čempionvienību TTT basketbolistēm. Līdzvērtīga cīņa risinās visu 1. puslaiku, pat nelielu pārsvaru gūst Bauskas basketbolistes. Teicami darbojas Vija Strēle, Iecavas jaunās basketbolistes Dainuvīte Riekstiņa un Ilga Jadzēviča. Ari otrajā puslaikā skatītājiem ne mirkli neizdodas uzelpot- līdz pat pēdējai spēles minūtei rit sīva cīņa. Ar vairākiem veiksmīgiem mūsu komandas centra uzbrucējas Ernas Holšteines metieniem tiek nostiprināts iegūtais pārsvars. Uzvara ar 52:49.

Izcīnītas sudraba medaļas! Šo lielisko panākumu kaldināja E. Holšteine, V.Strēle, I. Aile, M. Lauska, D. Riekstiņa, I. Jadzēviča, R.Kasačova, I.Vaska un M. Lielause.

Laukumā dodas Tukuma un Bauskas vīriešu komandas. Sacensību atmosfēra sakarsusi līdz baltkvēlei. Mūsu komandas līdzjutējiem jāiztur sacensība ar Tukuma, Valmieras, Dobeles «apvienoto kori», kas visi ieinteresēti tukumnieku uzvarā; tādā gadījumā tukumnieki izcīna sudraba medaļas, zelts tiek Valmierai, bronza - Dobelei, zaudējot - zelta medaļas ceļos uz Bausku.
Tukuma komandā darbojas vairāki labi sagatavoti gara auguma spēlētāji. Piedevām vēl noskaidrojas, ka spēlē nevarēs piedalīties divi mūsu pamatsastāva spēlētāji - E.Karlsons un J. Garkalns. Spēles sākumā vadības groži tukumnieku rokās. l. puslaika vidū mūsu puiši uz neilgu laiku panāk
izlīdzinājumu, bet tas pagaidām arī viss...
Bet īstā cīņa vēl priekšā. No spēles uz spēli, uzlabojot savu sniegumu, mūsu virsdivmetrnieks Pēteris Sokiks pierāda, ka tukumnieku centra spēlētāju konkurencē viņš vienīgais saimnieks pie abiem groziem. Savu labāko sniegumu demonstrē Jānis Rauda. Beidzot parādās ilgi gaidīta veiksme pustālajos metienos. 8 minūtes pirms spēles beigām panākts izlīdzinājums, tālāk Bauskas komandas pārsvars pakāpeniski pieaug līdz 7 punktiem. Spēles pēdējās minūtēs Tukuma spēlētāji izmisīgi cenšas atgūt zaudēto. Bet šajā brīdī ārpus laukuma robežām nospiedošu pārsvaru jau guvuši Bauskas atbalstītāji. Varbūt tieši tas palīdz mūsu puišiem iegūto pārsvaru realizēt uzvarā. Spēles beigu signāls vēsta, ka Bauskas vīriešu basketbola komanda revanšējusies par neveiksmi V sporta spēlēs Bauskā un izcīnījusi pirmo vietu. Spēles rezultāts 60:55. Pēc neilga laika centrālo tribīņu priekšā spožās medaļas lieliski harmonē ar J. Raudas, J. Garkalna, E.Karlsona, P. Sokika, N. Serpiļina, A.Domkina, J. Aiļa, M. Skaņa, Dz.Liepiņa glītajiem sporta tērpiem.
Liels nopelns komandas uzvaras kaldināšanā ir kolhoza «Priekšzīme» valdei un tās priekšsēdētājam J. Neikšānam, kurš sniedza plašu atbalstu  sagatavošanās posmā. Basketbolisti izsaka lielu pateicību saviem šefiem.
Rajona basketbolistus gaida neliela atpūta, pēc tam gatavošanās un starts grūtās un ilgstošās cīņās - Latvijas PSR «B) klases 1969. gada meistarsacīkstēs. Atliek novēlēt jaunus panākumus šajās sacensībās.
J. AILIS

 

30.11.1972 “Komunisma Ceļš” SPORTS
Uzvara Panevēžā

Četru komandu turnīrā, kas bija veltīts PSRS nodibināšanas 50. gadadienai, Panevēžā veiksmīgi cīnījās Bauskas SCO basketbolistes. Baušķinieces sacensību atklāšanas dienā parūpējās par pārsteigumu, pieveicot spēcīgās Šauļu «Logika» spēlētājas ar 61:60. Tādējādi mūsu komanda revanšējās par zaudējumu Bauskas SCO balvas izcīņā. Otrajā sacensību dienā baušķinieces, ļoti sarežģītā situācijā (spēles 30. minūtē zaudēts ar 14 punktu starpību), parādīja īstu cīnītāju īpašības un lika kapitulēt kaliņingradietēm - 67:61. Līdz ar to mūsu basketbolistes, neatkarīgi no pēdējās spēles iznākuma, turnīrā izcīnīja 1. vietu. Turnīra noslēguma dienā SCO sportistes spēles lielāko daļu aizvadīja ar rezerves spēlētājām un ar 54:59 zaudēja «Ekranas» pārstāvēm.
Uzvarētāju kausu un diplomu saņēma I. Aile. R. Tima, Z. Rudzīte, V. Mežvieta, L. Putniņa. D. Riekstiņa, L. Kļaveniece, l. Baltalksne, S. Pauga, R. Zilinska un Dz. Baltace. Turnīrs bija teicami organizēts. Organizētāji pasniedza skaistus suvenīrus un balvas. Pārsteiguma balvu, kas bija paredzēta turnīra simpātiskākajai spēlētājai, saņēma iecavniece Dz. Baltace.
No sacensībām brīvajā laikā mūsu meitenes apmeklēja H. Ilbsena lugu «Heda Gablera» Panevēžas Drāmas teātrī un noklausījās Liepājas estrādes ansambļa priekšnesumus. Pēc turnīra Bauskas basketbolistes tika uzaicinātas uz sacensībām Kaļiņingradā un Šauļos.
J. VALTERS

 

01.02.1973 “Komunisma Ceļš” SPORTS
Ar skatu uz priekšu

Ar spēli pret Rīgas Politehniskā institūta izlasi Bauskas SCO basketbolistes aizvadījušas cīņas LPSR 1973. gada A klases meistarsacīkstēs. Abu komandu pēdējās spēles iznākums nespēja grozīt vietu sadalījumu turnīra tabulā, tādēļ, cīņas gala rezultāts bija tikai prestiža jautājums. Tāpat kā pirmā apļa spēlē Bauskā sacensība ritēja ļoti līdzīgi, un, tikai pēdējās sekundēs, mūsu spēlētājas spēja panākt uzvaru 43:40. Tā bija Bauskas meiteņu divpadsmitā uzvara. Jāatzīmē, ka šajā spēlē tāpat kā citās iepriekšējās rūdījumu guva vairākas mūsu jaunietes.
Arī pārējās pirmās līgas komandas aizvadījušas visas čempionāta spēles.
Izcīnītā otrā vieta ir panākums. Bauskas basketbolistes spērušas platu soli uz priekšu savā meistarībā. Taču teicamas spēles mijās ar sacensībām, kurās dominēja viduvējs sniegums, vairākkārt pietrūka izturības spēles otrajā puslaikā. Tas, ka tagad ar Bauskas sieviešu kolektīvu jārēķinās, daudzām mūsu republikas komandām, ir gan pašu spēlētāju, gan iestāžu un sabiedrisko organizāciju nopelns. Vairums komandas meiteņu mācību treniņu darbā un sacensībās iesaistījās ar lielu atbildības sajūtu. I. Aile, Z.Rudzīte un L. Putniņa cīnījās visās čempionāta l4 spēlēs. Komandas panākumu kaldināšanā daudz deva I. Jadžēviča, V. Mežvieta, D.Riekstiņa un L. Ņikaņina. Komandas sastāvā vēl bija R. Tima, Z. Dzērve, I.Baltalksne un Dz. Baltace.
Atzinība jāizsaka SCO administrācijai un vietējai komitejai, kas bija parūpējušās par meiteņu gaumīgu tērpu, kā arī BSB «Vārpa» Bauskas rajona padomei, kas vienmēr centusies atbalstīt komandu. Jāatzīmē Bauskas basketbola veterāni I. Rogats, K. Štelms, J. Kodis un A. Domkins, kuri rūpējās par meistarsacīkšu normālu norisi.
Nākamā gada čempionātā baušķiniecēm būs jāturpina cīņa par vienīgo ceļazīmi uz augstāko līgu. 3. BJSS vietā 1974. gada meistarsacīkstēs 1. līgā cīnīsies «Darba rezervju» komanda, bet uz 2. līgu jāaiziet «nesekmīgajiem» - RMI un «Rīgas tekstila» pārstāvēm. Šo komandu vietu, iespējams, ieņems LLA un Valmiera. Spēcīgas nākamgad būs jaunās 2. BJSS meitenes, kā arī Ventspils un RPI komandas, tādēļ gatavošanās jaunajai sezonai būs ļoti nopietna. Lai Bauskas SCO meiteņu starts būtu veiksmīgāks, jau tagad rajona sporta vadībai jādomā par komandas dalībnieču sadzīves apstākļu uzlabošanu, par komandas papildināšanu ar gara auguma spēlētājām, bet pašām sportistēm jāizdara secinājumi par zaudējumiem 3. BJSS un jānosaka uzdevumi savas sportiskās meistarības tālākai izaugsmei.
Rajona izlases treneris
J. GARKALNS

 

04.11.1975 “Komunisma Ceļš”
BSB «Vārpa» CP balva Ceraukstes basketbolistēm

Finišējušas BSB «Vārpa» CP kausa izcīņas sacensības basketbolā.
Sieviešu grupā baušķiniecēm pirmajā spēlē bija jātiekas ar iepriekšējā gada balvas ieguvējām-Jelgavas LLA sportistēm. Mūsu basketbolistes bija zaudētāju lomā līdz spēles pēdējai minūtei. Kad līdz beigu signālam bija atlikušas 5sekundes, L. Antužānes metiens nodrošināja laimīgu uzvaru mūsu rajoana pārstāvēm. Nākošā spēlē Bauskas basketbolistes tikās ar kuldīdzniecēm. Šajā spēlē pārliecinoša uzvara 62:40. Tukuma «Vārpa» pārspēja LLA, tādējādi kausa liktenim bija jāizšķiras pēdējās dienas spēlē starp bauškiniecēm un tukumniecēm. Šajā spēlē mūsu meitenes rādīja bālu sniegumu un tikai tad, kad pretinieces palika laukumā triju cilvēku sastāvā, Bauskas basketbolistes guva uzvaru ar 59:50. Līdz ar to Ceraukstes kolhoza komanda B. Karlsone, I. Aile, Z. Krinberga, L. Antužāne, D.Riekstiņa, Dz. Freiberga, Dz. Baltace, I. Baltalksne, R.Tima, L.Kļaveniece uz gadu ieguva glabāšanā balvu.
Noslēgumā Bauskas SKF, Bauskas CMP, kolhozu «Ceraukste» un «Draudzība» dāvātās balvas saņēma veiksmīgākie spēlētāji, starp tiem arī D. Riekstiņa, Z. Krinberga, L. Antužāne no mūsu rajona izlases.
J. KALNIŅŠ

 

21.12.1978
“Komunisma ceļš”
Kur smeļ spēkus šīs meitenes?

Codes kolhoza basketbolistes aizvadījušas republikas B klases pirmā riņķa spēles, sekmīgi piedalījušās Baltijas republiku kausa izcīņas sacensībās, dažādās draudzības sacensībās. Pārvests mājās BSB «Vārpa» Centrālās padomes kauss. Un tas vēl nav pilnīgs uzskaitījums tam, ko šajā rudeni paveikušas rajona izlases spēlētājas.
Tagadējās komandas sākums saistās ar 1966.gadu, kad rajona izlasi sāk trenēt Juris Garkalns. Viņa vadībā komanda izaug par spēcīgu pretinieci jebkurai mūsu republikas sieviešu basketbola komandai, tiek izcīnītas tiesības spēlēt republikas A klasē, vairākus gadus izcīna «Vārpas» čempionu zelta medaļas un Baltijas republiku kausu. Līdz ar sasniegumiem pieaug prasības pēc šefu organizācijas, kura spētu apgādāt komandu ar sporta inventāru un transportu. Pirmais šefs bija Ceraukstes kolhozs, bet pēc saimniecību apvienošanas tā priekšsēdētājs M.Arcimovičs ierosināja sadarbību turpināt un komandai pārnākt „Codes” kolhoza šefībā. Pa šiem gadiem nomainījusies treneri J.Garkalns pārgājis trenera darbā TTT meistarkomandā. Vienu gadu komandu trenēja V. Feldmanis. No šā gada rudens ar komandu strādā Andrejs Robežnieks. Vai komanda viņa vadībā spēs turpinātā uzvarām vainagoto ceļu, vai viņš ar savu personību spēs pakļaut meitenes disciplīnai un «melnajam» treniņu. darbam, tas atkarīgs tikai no jaunā trenera. Komandas kapteine visus šos gadus ir rajona Centrālās slimnīcas dzemdību nodaļas virsmāsa Baiba Karlsone. Nepārspīlēšu, ja teikšu. ka viņa ir komandas sirds un dvēsele, spēlē no komandas pastāvēšanas brīža. Mazliet pašpārliecināta, bet prot ap sevi veidot veselīgu, draudzīgu kolektīvu. Audzina trīspadsmit gadus vecu dēlu, kuru dienās cer redzēt cīnāmies zem lielā basketbola groziem. Dainuvīte Upeniece spēlē komandā no tās pirmssākuma. Pašreiz laukumā gan nav redzama, jo piedzimis otrais bērniņš, bet nākamgad cer "atsākt treniņus un atgriezties komandas sastāva. Ruta Tima - strādā Komunālā projektēšanas uzņēmumā par rasētāju, audzina astoņus gadus vecu meitu. Pēc ģimenes pārcelšanās uz dzīvi Rīgā palikusi uzticīga savai dzimtajai pilsētai un turpina braukt uz treniņiem un sacensībām Bauskā. Uz laukuma spēlē droši, laba taktiķe, viena no komandas balstiem. Dzintra Baltace Viesturu ciema feldšeru punkta feldšere. Basketbola spēlē sākusi trenēties Iecavas vidusskolā J. Garkalna vadībā. Uz laukuma mīl asu spēka spēli uzbrukumos, bieži atstājot briesmās aizsardzību. Laba balss, ir soliste Codes kolhoza estrādes orķestrī. Inese Baltalksne - arī J. Garkalna audzēkne. Paspēj apvienot mācības Rīgas medicīnas skolā ar treniņiem Bauskā. Centīga, bet laikam lielās slodzes dēļ viņai dažreiz pietrūkst izturības uz laukuma. Larisa Antužāne strādā konservu ražošanas apvienības «Latvijas konservi» Bauskas cehā par kasieri. Ar savai profesijai piemītošu precizitāti spēlē arī basketbolu. Kā treneris atzīst, uz Larisu varot vienmēr paļauties. Kad viņa brauc uz sacensībām, mājās mammu gaida pusotra gada vecs puisītis. Zenta Krinberga - grāmatvede Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu apvienībā. Ja mēs ticētu, ka Laimes māte, bērnam piedzimstot, šūpulī ieliek savu daļu, tad Zentai tas būtu sportistes talants. Sportā viņai vienmēr ir ātri un ļoti labi panākumi. Zenta audzina divas meitiņas, jau no mazotnes tās norūdot un iepazīstinot ar sportu.
Otro gadu komandā spēlē Bauskas 1. vidusskolas skolniece Liāna Pabijute. Perspektīva spēlētāja. Aktīva uzbrukumā, pašreiz vēl netiek galā ar spēli aizsardzībā, necīnās pēc bumbas ar pilnu spēku atdevi. Dace Aumale ir Bauskas bērnu un jaunatnes sporta skolas trenere -apzinīga, komandas sastāvā labi iekļāvusies. Inese un Daiga Bračkas, Inga Fridriksone, Ilze Lakstīgala - visas Bauskas 1.vidusskolas skolnieces un komandas rezerve. Pašreiz vēl meitenēm nākas samierināties ar treniņu melno darbu un sēdēšanu uz rezervistu soliņa atbildīgu sacensību laikā, bet ar to jau sākušas visas slavenības. Laima Monkevica ir ļoti nepieciešama spēlētāja, bet pagaidām biedrenes cer, ka Laima ne tikai solīs, bet tiešām atgriezīsies uz laukuma. Ināra Aile rajona Centrālās slimnīcas stomatoloģe. Komandā spēlē no tās pastāvēšanas sākuma, ļoti pieredzējusi spēlētāja. Ināra aktīvās sportistes gaitas beigusi, bet iekļaujas komandā tajos kritiskajos brīžos, kad kolektīvu piemeklē traumas vai slimības. Lūk, šīs ir tās basketbolistes, kuras izcīna sporta slavu rajonam, pilsētai un Codes kolhozam, kuras pārstāv Latvijas PSR Baltijas republiku sacensībās, kuras spēj apvienot darbu, mācības, ģimenes soli, treniņus un sacensību slodzi. Katrai no viņām ir savas veiksmes un neveiksmes, katrai individuālas intereses, tomēr visas viņas vieno mīlestība pret sportu. Visas kopā, cita citu papildinot, viņas veido BSB «Vārpa» Centrālās padomes spēcīgāko komandu.
M. ZAUMANE,
Codes kolhoza sporta metodiķe