Vēstures liecības: Bauskas spēkavīrs - Kārlis Pumpuriņš

2020-05-08 10:31


8 jauni rajona rekordi svarcelšanā

Pēc rajona vasaras spartakiādes, kad pirmo reizi notika rajona mēroga svarcelšanas sacensības, šis sporta veids ieguvis vairāku fizkolektivu sportistu cieņu. Vasaras spartakiādē piedalījās tikai trīs komandas ar 12 dalībniekiem,bet ziemas spartakiādes sacensībās, kas notika pagājušajā sestdienā, jau 5 komandas ar 21 dalībnieku. Ievērojami augusi arī svarcēlāju sporta meistarība. Aizvadītajās sacensībās dažādās svara kategorijās un celšanas veidos tika laboti astoņi un atkārtots viens rajona rekords.
Vieglākajā svarā negaidīti uzvarēja 2.vidusskolas audzēknis Borisovs, pārspējotpagājušās spartakiādes uzvarētāju Straumi. Uzvarētājs uzspieda 45 kg, uzrāva 35 kg, uz grūda 455 kg, trīscīņā iegūstot 135 kg. Pusvieglajā svarā pārāks bija Pančkovskis (apvienotais kolektīvs) ar trīscīņas sumu 172,5 kg.

Sīvi risinājās cīņas vieglajā svarā. Šīs svara kategorijas atlēts K. Pumpuriņš (RCK) trīscīņā ar rezultātu 220 kg atkārtoja rajona rekordu, bet raušanā (67,5 kg)laboja.

Deviņi dalībnieki startēja pusvidējā svarā. Pārāki izrādījās Saulaines lauksaim-niecības technikuma sportisti Simsons un Uzulis. Pirmais no viņiem laboja rajona rekordus spiešanā (65 kg), grūšanā (87,5 kg) un trīscīņā (207,5 kg). Četrus rajona rekordus laboja arī vidējā svara atlēts saulainietis Macpans. Viņš uzrādīja šādus sniegumus-spiešanā 80 kg, raušanā 75 kg, grūšanā 105 kg, trīscīņā 260 kg.
Pārmetumus pelna Bauskas rūpkombināta fizkolektīva padome, kura nenodroši-nāja savas komandas piedalīšanos sacensībās, kaut gan kolektīvam vienīgajam pilsētā ir svarcelšanas stienis.

 

Bijušais baušķinieks -
PASAULES REKORDISTS
Rīdziniekam Rīgā pasaules rekords

Tas notika Rīgā, «Dinamo» sporta namā, kur risinājās Latvijas meistarsacīkstēs svarcelšanā. 26 gadus vecais Kārlis Pumpuriņš palūdza tiesnešus parūpēties, lai niķelētais svaru stienis būtu tieši 175 kilogramus smags. Atlēta piegājiens bija veiksmīgs, un tiesneši fiksēja jaunu pasaules rekordu. Tā rīdzinieks atkal kļuva par pasaules rekordistu abrocīgajā spiešanā pussmagā svara kategorijā.

Kāpēc atkal? Atcerēsimies pērn, precīzāk, mazliet vairāk kā pirms pusgada, kad Cahadzori notika PSRS komandu čempionāts, Kārlis Pumpuriņš sasniedza jaunu pasaules rekordu — 170,5 kg. Taču pēc tam viņa rekordu laboja PSRS izlases dalībnieki V. Golovanovs (Tokijas olimpiādes čempions) un V. Sabajevs, bet velvēlāk zviedrs B. Juhansons to paaugstināja līdz 172,5 kg. Tieši šo pēdējo sasniegumu tad arī nupat pārspēja talantīgais latviešu spēka vīrs, pie tam pārspēja uzreiz par divarpus kilogramiem, kas tik bieži vis negadās.

Pats rekordists domā, ka tā nav viņa spēju robeža. Zinot, cik Kārlis Pumpuriņš neatlaidīgs, cik prāvas viņa potenciālās iespējas, varam cerēt uz atlēta jauniem panākumiem.

28.12.1967 “Komunisma Ceļš”, 04.07.1968 Komunisma Ceļš”, 02.07.1968
“Komunisma Ceļš”, 05.03.1957 “Bauskas Darbs”, 05.07.1968 “Dzimtenes Balss”