Vēstures liecības: Motobols Bauskā. 1960.gads

2020-05-11 09:34

 

Motobolā ar 3:1 uzvarēja tukumnieki

...Motobols! Sestdienas pievakarē tas satrauca daudzus, jo daudzus baušķiniekus. Noraudzīties šo vīrišķīgo sporta veidu pilsētas stadionā bija ieradušies vairāki simti skatītāju. Šāda veida sacensība Bauskā notiek pirmo reizi, tādēļ visus interesē, kā spēlētāji saspēlēsies, kā dabūs bumbu vārtos, vai vārtsargs arī sēdēs uz motocikla un daudzi citi jautājumi. Nervozēja arī paši sacensību dalībnieki - Bauskas patērētāju kooperācijas fizkolektīva motosekcijas biedri. Arī viņiem tās bija pirmās oficiālās sacensības, bet pretinieki – tukumnieki, jau sacentušies ar rīdziniekiem un smilteniešiem.
Nopland tiesneša signāls, un spēle sākās. Skatītājiem kļūst skaidri daudzi spēles noteikumu «noslēpumi», izzūd arī spēlētāju nervozitāte, paliek tikai cīņas un uzvaras griba. Liekas, ka tā arī ir tā, kas liek nejust spēlētājiem vairākus kritienus no motocikla pēc sadursmes ar pretinieku, neizdevušos sitienus pa bumbu.

Pirmo neveiksmi piedzīvo mūsu komandas vārtsargs K. Vasiļjevs. Spēles otrajā minūtē tukumnieka sisto bumbu viņš nespēj aizkavēt. Jā, nav nemaz tīk viegli aiz kavēt no apmēram 5m attāluma sisto bumbu vairāk kā 6 m platos vārtos, pie kam vārtsargam visu laiku jābūt saskarē ar mašīnu! To mūsu vārtsargs dabūja izjust vēl pēc dažām minūtēm, kad bumba otrreiz atradās vārtos. Vai tiešām mūsu motosportisti savā pirmajā spēlē zaudēs ar augstu rezultātu? Nē, to viņi nedomāja pieļaut. Kaut arī trešdaļas lielāko dalu mūsu sportisti cīnās tikai 4 cilvēku sastāvā (E. Struņķa mašīnai radās bojājums), viņi ne mazums sāk apdraudēt viesu vārtus. Trešdaļa tā arī noslēdzās ar rezultātu 2:0 Tukuma labā.

Otro trešdaļu abas komandas atkal sāk pilnos sastāvos. Taču ne ilgi. Pa laikam mašīnas nākas labot kā vienas, tā otras komandas braucējiem. Un vienu šādu gadījumu, kad pretinieks uz laukuma ir nepilnā sastāvā, veiksmīgi izmantoja mūsu sportisti. Labi saspēlējoties, uz vārtiem traucās mūsu komandas uzbrucēji A. Kaņeps, J. Užbalis un Z. Tālums. Un pēdējais arī ir tas, kas bumbai liek lidot tukumnieku vārtos 2:1, tātad jau var cīnīties par uzvaru. Taču to pašu domā arī tukumnieki, tādēļ cīņa turpinās ar vēl lielāku sparu. Veiksmīgāki tomēr ir Tukuma komandas dalībnieki, trešās trešdaļas beigās viņi vēlreiz iesit bumbu mūsu komandas vārtos. Ar 3:1 uzvar viesi.

Pirmajā spēlē mūsu motobolisti zaudēja. Taču šoreiz tas nav sevišķi sāpīgs zaudējums. Tā bija laba skola mūsu motobraucējiem, kurā katrs no viņiem centās iegūt pēc iespējas vairāk.

Pēc motobola spēles abu komandu dalībnieki sacentās stafetes braucienā pa stadiona skrejceļu. Katram dalībniekam vajadzēja sacensties 400 m apļa braucienā. Tikai par 0,2 sek. labāku rezultātu uzrādīja Tukuma komandas piecnieks.

U. Zars, 18.08.1960 “Bauskas Darbs”