Vēstures liecības: Pārrobežu sports 1957.gads

2020-04-29 19:32

 

18.04.1957 Bauskas darbs
Nostiprinās Biržu un Bauskas sportistu draudzība

Svētdien pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal Bauskas Kultūras nama lielā zāle bija nodota sportistu rīcībā. Liels bija skatītāju pulks, kas bija ieradies vērot mūsu rajona fizkultūriešu sacensības ar Lietuvas PSR Biržu rajona sportistiem.
Pēdējos pāris gados baušķinieki bija mērojušies spēkiem ar Biržiem tikai basketbolā, pie tam ar mainīgām sekmēm. Nekādu ziņu nebija par viesu spēkiem galda tenisā, svarcelšanā, šachā un dambretē.
Tagad šie sporta veidi bija ieslēgti abu rajonu Vissavienības jaunatnes festivālam veltītajā spartakiādē. Tāpēc arī saprotama skatītāju un sportistu lielā interese par cīņām pie raibrūtainajiem šacha galdiņiem, svarcelšanas paaugstinājuma, galda tenisa galdiem.
Pirmie cīņas uzsāk galda tenisisti. Šeit Bauskas komandu pārstāv T.Šnore, K.Štelms, Boķis, A. Lasmanis un V. Domkins. Visiem viņu pretiniekiem ir 2. sporta klase galda tenisā. Pirmās spēles jau parāda, ka abu komandu dalībnieku spēku samēri ir diezgan līdzīgi. Par to liecina kaut vai tas, ka gandrīz visas partijas beidzās tikai trijos setos. Un tieši izšķirīgajos setos, pat pie vairāku punktu pārsvara, parādās mūsu galda tenisistu nepietiekošā cīņas pieredze ar citu rajonu sportistiem. Tiek zaudētas vairākas cīņas, un visu spēļu gala rezultāts ir 18:9 Biržu komandas labā.
Līdztekus galda tenisa sacensībām notika arī svarcelšana. Viesu komandas sastāvā lielāko tiesu ir klases sportisti, turpretim mūsu jaunie svarcēlāji-visi ir iesācēji. Tas arī izpaudās rezultātos. No piecām svaru kategorijām tikai vienā uzvaru guva baušķinieki. Tas bija J. Pumpuriņš, kurš trīscīņā uzrādīja 227,5 kg sniegumu. Divi lietuviešu sportisti - Tanjanskas un Leščinskas - uzrādīja 2. sporta klasei atbilstošus rezultātus. Pirmo reizi 3.sporta klasi spiešanā izpildīja arī baušķinieks K. Pumpuriņš.

Negaidītu rezultātu deva dambretistu tikšanās. Bauskas dambretisti šogad ar labiem panākumiem startējuši republikas mēroga sacensībās, tādēļ daudzi cerēja, ka viegli tiks pieveikti viesi. Taču notika pretējais. Nenovērtējot savus pretiniekus, pavirši uzsākot spēli, drīz vien zaudētā stāvoklī nokļuva Stepanovs, Karočkins, Maločnijs, Priede. Pret viņu uzvārdiem rezultātu tabelēs tika ierakstītas nulles. Vienīgo veselo punktu mūsu komandai deva Šulcs, bet neizšķirti nospēlēja Rogats. Tādējādi gala rezultāts bija 4,5:1,5 Biržu labā.
Toties iespaidīgu - 4,5:0,5 uzvaru baušķinieki izcīnīja šachā. Šeit Avots, Reinhofs, Priede un Kondratjevs uzvarēja savus pretiniekus, bet Lībietis nospēlēja neizšķirti.

Pārpildītajā Bauskas l. vidusskolas sporta zālē notika abu rajonu basketbolistu tikšanās. Pretinieki viens otru labi pazīst, tādēļ uzbrukumi abiem groziem sākas bez iepriekšējās izlūkošanas. Sekmējas viesiem, kuri galvenokārt ar lietuviešu 1. klases spēlētāja Garastas pustālajiem metieniem sekmīgi pārvar baušķinieku zonas aizsardzību. Lietuvieši turpretī mūsu spēlētājus sedz pa visu laukumu, pie tam ļoti cieši. Kamēr Bauskas komandas spēlētāji iejūtas neparastajā pretinieka aizsardzības veidā, zaudēti deviņi punkti. Puslaika rezultāts 42:33 Biržu labā.

Pēc puslaika atpūtas savu spēles kārtību krietni pārmainījuši baušķinieki. Tagad aizsargi ātri izspēlē bumbu uzbrucējiem, kas nekavējoties izdara vai nu pustālos metienus, vai arī izrāvienus. Daudzi skaisti metieni izdodas Domkinam, lieliski pie groza cīnās Zītars. Apmēram desmit minušu laikā punktu starpība samazināta līdz diviem punktiem. Tagad viesi sāk spēlēt lēni, cenšas novilcināt laiku, tas viņiem sekmīgi arī izdodas, jo baušķinieki pretinieku ārpus savas aizsardzības zonas nemaz nekavē. Un tomēr divas reizes rezultāts ir neizšķirts. Tāds tas ir arī trīs minūtes pirms spēles beigām, kad bumba nonāk lietuviešu rokās. Paiet viena, divas minūtes, atlikušas divdesmit sekundes līdz tiesneša svilpienam, taču bumba vēl arvien pie pretinieka. Lietuviešu basketbolisti kavējas to mest uz grozu. Un tad seko tāls metiens, un rezultāts ir 57:55. Tūlīt arī atskan beigu signāls, kas vēsta Biržu komandas uzvaru.

Maijā Biržos otrreiz tiksies abu rajonu sportisti. Šoreiz sacentīsies futbolisti, volejbolisti, vieglatlēti un citu sporta veidu pārstāvji.

K.Vilnis