Vēstures liecības: Peldēšana 1957.-1960.gads

2020-05-08 10:13

 

01.08.1957 Bauskas Darbs
Peldēšanas sacensības Bauskā

Piektdienas vakarā Mēmeles upes krastā pie rajona rūpkombināta vilnas fabrikas bija pulcējušies daudzi jaunieši. Viņi šeit ieradās uz rajona FK un SK organizētajām «atklātā celiņa» peldēšanas sacensībām. Daudzi no jauniešiem, sevišķi jaunākie, šoreiz vēl bija skatītāju skaitā, taču, kad noslēdzās sacensības, vairāki no viņiem izteica vēlēšanos piedalīties nākošā šāda veida pasākumā.
Un tomēr sūdzēties par dalībnieku skaitu nevar. Nevienas peldēšanas sacensības Bauskas rajonā nebija pulcējušas tik daudz cilvēku, pavisam bija 28 dalībnieki.

12 un 13 gadus vecie zēni sacentās 50 m brasa un brīvā stila peldējumos. Abās distancēs pārāks bija Bauskas patērētāju kooperācijas fizkolektīva biedrs Roze.

50 m brīvā stilā viņš nopeldēja 36,9 sek., bet brasā - 51,9 sek. Brīvajā stilā 2.vietā ierindojās Mucenieks - 38,4 sek., 3. vietā-Dūmiņš ar laiku 50,7 sek. Brasā otrais bija Duklavs, bet trešais-Černovskis.
Jaunieši piedalījās 100 m brīvā stila un brasa peldējumos. Brīvajā stilā, nepiedaloties pilsētas labākajiem peldētājiem, negaidīti pirmo vietu izcīnīja patērētāju kooperācijas sportists Ulmanis. Viņam 100 m nopeldēšanai vajadzēja 1 min. 31,4 sek. Otrajā vietā ar laiku 1 min. 36,2 sek. palika Kareivo (remontkantoris), bet trešais distanci beidza Baltgalvis (rūpkombināts).
Brasā jau pirmajā pārī tikās abi pretendenti uz pirmo vietu Slēde (pat. koop. fizkol.) un Misa (l. vidusskola). Uzvarēja Misa ar rezultātu 2 min, 5,5 sek., trešais palika Kareivo.

Daudz dalībnieku bija 100 m brīvā stila peldējumā vīriešiem. No viņiem labākorezultātu - l min. 31,2 sek uzrādīja remontkantora peldētājs K. Pumpuriņš, otrajā vietā ierindojās Užbalis (l. vidusskola), nākošajās vietās bija Skulme, Kārklītis (1. vidusskola). Brasā-100 m distancē labākais bija Ezis, kas distanci nopeldēja 2 min. 13,7 sek.

U. Zars.

 

27.08.1960 Bauskas darbs
Peldēšanas sezonu noslēdzot

Šī peldēšanas sezona bija bagāta ar šī sporta veida daudziem sarīkojumiem kā rajona, tā arī republikas mērogā. Ar labiem panākumiem aizvadītajā sezonā startēja arī mūsu rajona peldētāji. Tā, piemēram, patērētāju kooperācijas fizkolektīva jaunais talantīgais peldētājs Valentīns Roze izcīnīja LBSB «Vārpa» republikas čempiona nosaukumu 100 m brīvajā stilā vīriešiem, kā arī uzstādīja jaunu biedrības rekordu šajā distancē. Ne mazāk veiksmīgi republikas mēroga sacensībās startēja arī Herberts Mucenieks un Laimonis Vasiļjevs, kuri arī tika iedalīti LBSB «Vārpa» republikas izlases komandas sastāvā.

Ja vīrieši uzrāda labus rezultātus, tad to nevar teikt par sievietēm, kuras joprojām vēl stipri atpaliek no citu rajonu peldētājām. Lai gan Bauskā ir dotas visas iespējas nodarboties ar šo veselīgo sporta veidu, tomēr pilsētas fizkolektīvi maz ieinteresē peldēšanas sportā taisni sievietes. Nākošajā sezonā jāveltī lielāka vērība šim jautājumam, jo savādāk mēs republikas mēroga sacensībās nevaram pienācīgi sacensties un konkurēt ar spēcīgajiem Tukuma, Jelgavas un citiem rajoniem.

Pagājušo svētdien noslēdzās Bauskas rajona I sporta spēļu peldēšanas sacensības I un II grupas komandām, kas reizē bija arī Bauskas rajona 1960. gada meistarsacīkstes peldēšanā. Ne sliktie laika apstākļi, ne arī tas, ka sacensībās nepiedalījās mūsu vadošie peldētāji - Roze un Mucenieks, nemazināja cīņas sparu un interesi.

Par jaunajiem Bauskas rajona 1960. gada čempioniem kļuva - sievietēm:100m b/st Maija Kārkliņa (SLT), 50 m uz muguras-Veldze Grīnberga (SLT), vīriešiem: 100 m b/st - Laimonis Vasiļjevs (Patēr.koop.), 100 m uz muguras L.Vasiļjevs (Patēr. koop.), 400 m b/st. - Viktors Kozlovs (Patēr. koop.), 200 m brasā-J. Miezītis (Iecavas Kult.nams) un 4x100m brīvā stila jauktajā stafetē Saulaines lauksaimniecības tehnikuma komanda (Vilcāns, Kārkliņa, Brazovska un Sīlis). Komandu vērtējumā pirmo vietu izcīnīja Saulaines lauksaimniecības tehnikuma komanda, atstājot otrā vietā patērētāju kooperācijas fizkolektīvu (kas startēja nepilnā sastāvā) un trešajā vietā - Iecavas Kultūras nama fizkolektīvu.

Pārmetumus pelna paši Bauskas pilsētas peldētavas īpašnieki - rajona rūpkombināts (metodists b. Raiskums), kuri padarījuši vienīgo peldēšanas sporta bāzi pilsētā gandrīz nelietojamā stāvoklī un arī sacensībās mēs no šī kolektīva neredzējām nevienu peldētāju.
Sacensību noslēgumā jaunie rajona čempioni peldēšanā tika apbalvoti ar diplomiem un rajona čempiona žetoniem.

J. Kodis


01.09.1960 Bauskas darbs
Valentīns Roze-Latvijas PSR čempions

Pagājušo sestdien un svētdien Rīgā risinājās Latvijas PSR 1960. gada komandu -
individuālās meistarsacīkstes peldēšanā. Šajās sacensībās lielāko pārsteigumu sagādāja un reizē arī izcilu panākumu guva baušķinieks Valentīns Roze, kas, startējot LBSB «Vārpa» republikas izlases komandas sastāvā, izcīnīja Latvijas PSR 1960. gada čempiona nosaukumu 100 m brīvajā stilā vīriešiem ar rezultātu 1:04,6 sek., kas reizē ir arī jauns sporta biedrības «Vārpa» republikas rekords.

Tas ir pirmais gadījums kad par Latvijas PSR čempionu šajā distancē kļūst lauku rajona pārstāvis. V. Rozes panākums jāuzskata par ļoti izdevušos, jo viņš ir pašreiz vienīgais rajona sportists, kas var lepoties ar Latvijas PSR čempiona nosaukumu.

J. Kodis