Vēstures liecības: Rokasbumba. 1955.-1980.gads

2020-05-19 09:59


16.09.1955, Bauskas Darbs
Sacensības jaunā sporta veidā

Rokas bumba - viens no jaunākajiem sporta veidiem mūsu republikā. Pēc Lielā Tēvijas kara (2.pasaules karš) oficiālas sacensības rokas bumbā notiek tikai kopš 1954. gada. Kā labam fiziskās attīstības līdzeklim, tam pašreiz tiek ierādīta līdzvērtīga vieta starp pārējiem sporta veidiem. Lai popularizētu rokas bumbas spēli, rajonā tika sastādīta izlases komanda un pieteikta republikas kausa izcīņā.

Šajās dienās pilsētas stadionā notika pirmā spēle Bauskas rajonā - republikas kausa izcīņā satikās mūsu rajona komanda ar vienu no labākajām republikas komandām - Rīgas «Spartaku», kas, kā zināms, izcīnīja šā gada republikas kausu Sacensību vadīja republikas kategorijas tiesnesis V. Bērziņš. Pirmais puslaiks beidzās ar rezultātu 7:2, bet visa spēle ar 11:3 «Spartaka» labā.

Šai spēlei bija liela nozīme priekš mūsu rajona sportistiem. Tā deva komandai cīņas pieredzi, ļāva iepazīties ar spēles taktiku, technikas elementu praktisku izmantošanu, palielināja spēles noteikumu izpratni un galvenais - pamodināja interesi pārējo sportistu vidū par šo sporta veidu, bet pašos spēlētājos- apņemšanos treniņos pilnīgāk apgūt rokas bumbas techniskās un taktiskās iemaņas, lai uz priekšu sasniegtu labākus panākumus. Cerēsim, ka šī apņemšanās, nebūs īslaicīga.

J. Romanovs
www.periodika.lv


30.09.1956 “Bauskas Darbs”
Baušķinieku uzvara rokas bumbas spēlē

Pirmā rokas bumbas spēle Bauskā notika pagājušajā gadā, kad pilsētas sportisti tikās ar Rīgas «Spartaka» rokas bumbas spēlētājiem. Spēles rezultāts bija diezgan iespaidīgs - 11:3 viesu labā. Taču spēle parādīja, ka baušķinieki spējīgi sastādīt labu komandu, bet nepieciešami tikai treniņi.

Šogad rokas bumbas republikas kausa izcīņas sacensībām Bauskas sportisti gatavojās krietni rūpīgāk. Notika vairāki treniņi, kuros iepazinās ar galvenajiem taktiskiem paņēmieniem, trenējās saspēlēs, metienos pa vārtiem. Tāpēc visa komanda ar sevišķu nepacietību gaidīja pirmo spēli, lai redzētu savu treniņu rezultātus. To ar lielu interesi bija gaidījuši arī daudzi skatītāji, kuri uz spēli ar Kuldīgas «Vulkanu» trešdienas vakarā bija pulcējušies kuplā skaitā. Kuldīgas komanda ir daudz pieredzējusi rokas bumbas spēlē. Tā šā gada republikas meistarsacīkstēs guva atzīstamus panākumus, bet pirms spēles ar Bausku, kausa izcīņā ar rezultātu 11:2 uzvarēja Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas spēlētājus.

Spēle sākas straujā tempā. Sākumā grūti spriest, kura komanda ir labāka. Viesi spēlē apdomīgāk, cenšas izdarīt metienus tikai no brīviem stāvokļiem. Baušķinieki pretim stāda lielu cīņas sparu, ātrumu un blīvu aizsardzības sistēmu. Tomēr pirmie vārtu guvuma nonāk kuldīdznieki: bumba pār izskrējušo Bauskas vārtsargu K.Slēdi ieripo vārtos. Drīz pēc seko vēl viens viesu sekmīgs metiens un rezultāts jau 2:0 viņu labā. Bet līdz ar to arī beidzās Kuldīgas komandas pārsvars. Vispirms J.Pumpuriņš, tad K. Vasiļjevs un J. Garkalns gūst atbildes vārtus un noved Bauskas «Daugavas» komandu 3:2 vadībā. Drīz vien rezultāts jau ir 6:3 Bauskas labā. Tad spēlē iestājas neliels lūzums, kuru izmanto viesi, iegūstot divus vārtus. Rezultāts tagad ir tikai 6:5 mūsu spēlētāju labā. Taču atlikušo spēles daļu mūsu rokas bumbas spēlētāji darbojas sevišķi aktīvi, iegūstot vēl četrus vārtus, bet zaudējot tikai vienus. Tādējādi interesantā spēle beidzās ar Bauskas «Daugavas» 10:6 uzvaru.

Runājot par mūsu komandas sniegumu, jāsaka, ka tas apmierina. Labi darbojās uzbrucēji J. Garkalns, O. Kozlovskis, K. Vasiļjevs, I. Rogats, A. Zariņš un Z.Kļaviņš, kā arī aizsargi J. Pumpuriņš, P. Timinskis,  G. Brikovskis, bet it sevišķi K.Štelms, I. Vasiļjevs un vārtsargs K. Slēde.
Vakar mūsu rokas bumbas spēlētāju komanda izbrauca uz Rīgu, kur notiks republikas kausa izcīņas fināla sacensības.
K. Vilnis
www.perodika.lv

 

23.09.1971 “Komunisma Ceļš”
Baušķinieki — BSB «Vārpa» čempioni

No 15. līdz 19. septembrim (1971) Saldū notika BSB «Vārpa» republikas meistarsacīkšu finālsacensības rokasbumbā. Tajās piedalījās piecu rajonu- Jelgavas, Rīgas, Dobeles, Saldus un Bauskas SKF komandas.

Bauškinieki pirmajā cīņā ar jelgavniekiem spēlēja nepilnā sastāvā un zaudēja ar 32:24. Kad sacensībās iekļāvās no Bauskas atbraukuši papildspēki A. Domkins un K. Pērkons, mūsējiem veicās daudz labāk. Pārējās trīs spēlēs tika izcīnītas uz varas ar vairāk nekā 10 punktu pārsvaru katrā. Līdz ar to baušķinieki saņēma zelta medaļas un arī kausu.

Par sacensību labāko vārtsargu atzina baušķinieku G. Brikovski. Mūsu komandas rezultatīvākais spēlētājs bija I. Kalniņš. Arī pārējie sportisti: V. Jegorovs, K.Pērkons, M. Lejnieks, J. Pumpuriņš, A. Rīns, A. Domkins un spēlējošais treneris V. Sipenieks atdeva visus spēkus uzvarai.
Meistarsacīkšu finālcīņas bija pretinieku iepazīšana un zināms sagatavošanās posms lauku jaunatnes VIII sporta spēlēm.

G. AUZIŅŠ,
ārštata korespondents
www.periodika.lv

 

31.10.1978 “Komunisma Ceļš”

Uzvara ir!

Mūsu rajonā rokasbumba kā sporta veids ir ar diezgan senām un panākumiem bagātām tradīcijām. Sešdesmitajos gados rajona vīriešu izlase bija vispāratzīts favorīts sporta biedrības «Vārpa» čempionātos, uzvarēja lauku jaunatnes sporta spēlēs un ieņēma stabilu vietu republikas augstākajā līgā, bet gāja laiks, daļa spēlētāju devās mācīties augstskolās, liela daļa beidza aktīvās sportistu gaitas un komanda atstāja gan republikas pirmo, gan arī otro līgu. Un tikai 1977. gada vasarā, neilgi pirms republikas lauku jaunatnes sporta spēlēm, sanāca kopā visi vēl «darboties spējīgie» un nolēma mēģināt atgūt Bauskai rokasbumbas pilsētas slavu.

Daļēji to izdevās izdarīt jau minētajās sporta spēles – aiz Jelgavas rajona komandas izcīnījām 2. vietu un sudraba medaļas. Pēc tam bija samērā neveiksmīgs starts SB «Vārpa» Centrālās padomes čempionātā 1978. gadā un kausa izcīņā, bet komandai izvirzītais galvenais uzdevums izcīnīt 1.vietu republikas čempionāta II grupā un iekļūt augstākajā līgā - tika izpildīts.

Šīs sezonas spēlēm komanda sāka gatavoties augusta beigās ar fiziskās sagatavotības treniņiem pilsētas stadionā. Sporta zāles trūkuma dēļ komanda ne varēja treniņos nodarboties ar tehnikas un taktikas uzdevumu risināšanu. Sezonas pirmās sacensības, LPSR kausa izcīņa, Bauskas starpkolhozu konservu fabrikas komandu pārsteidza, kad spēlētāji bumbu pat rokās vēl nebija ņēmuši.

Šādos apstākļos komandai izvirzījām mērķi - cīnīties, protams, par iespējami visaugstāko vietu, bet jebkura neveiksme netiks uzņemta kā traģēdija, jo galvenais sagatavošanās uzsvars tomēr jāliek uz gada divām svarīgākajām sacensībām -- republikas 1979. gada čempionātu un lauku jaunatnes sporta spēlēm, bet pārējās spēles, turnīri un sacensības jāizmanto tikai kā gatavošanās sastāvdaļa svarīgā-kajiem sezonas startiem.
Un tā republikas kausa izcīņas pirmā spēle astotdaļfinālā ar LVU komandu. Kaut gan vēl nebija vajadzīgās saprašanās starp spēlētājiem daudzos aizsardzības un uzbrukuma brīžos, vadību ar spēles sesto minūti, izcīnīja Bauskas SKF komanda, un uzvarēja ar rezultātu 29:26 (puslaiks 15:11). Panākums nedaudz iedvesmoja. bet, kad kļuva zināms, ka ceturtdaļfināla pretinieki būs 1978.gada republikas čempioni - Jelgavas LLA studenti, daudz uz panākumu necerējām, jo spēlē nevarēja piedalīties divi pamatsastāva spēlētāji. Tomēr gan spēle, gan arī tās iznākums bija ļoti patīkams pārsteigums mūsu komandai ar lielu cīņas sparu izcīnītais pārsvars pirmajā puslaikā 17:5 netika atdots, iznākumā graujoša čempionu sakāve ar 33: 16. Lai iegūtu sacensību galveno balvu – kausu, pusfinālā bija jāuzvar Latvijas Valsts fiziskās kultūras institūta, bet finālā Rīgas Politehniskā institūta studentu pretestība. Spēlē ar topošajiem fizkultūras speciālistiem vadību izkarojām spēles 17. minūtē - 8:7 un tālāk nekādu lielu grūtību uzvaras (26:24) izcīnīšanai nebija. Toties finālspēle ar RPI studentiem notika pēc pavisam cita scenārija. Sākums bija ļoti labvēlīgs mūsu komandai - 7. minūte 5:1, 21.minūtē 11:6, bet pirmais puslaiks noslēdzās ar rezultātu 14:10 Bauskas SKF labā. Ari otrajā puslaikā rezultāta starpība līdz spēles 55.minūtei svārstījās no 3 līdz 6 vārtiem. Bet tad viss pārsvars lēnām tika zaudēts. Kad līdz spēles beigām palika vairāk par minūti, rezultāts kļuva neizšķirts. Tikai ar ļoti vīrišķīgu spēli aizsardzībā un veiksmīgu I. Mikaljūna metienu desmit sekundes pirms spēles beigu signāla tika izcīnīta pirmā uzvara LPSR kausa izcīņā Bauskas sporta vēsturē.

Šīs uzvaras īstenošanā piedalījās (iekavās visās spēlēs gūtie vārti): vārtsargi V.Zoliņš, G. Šēners, laukuma spēlētāji R. Mallons (1), J. Žubērs (4), V.Pūpols (5), I.Mikaljūns (8), V. Jurčenko (10), G. Šulcs (l7), E. Brazovskis (20), A.Heinriksons (23), P. Līcis (24).
Vienas sacensības aizvadītas, bet jau pavisam drīz - 11. novembrī Rīgā atklās LPSR 1979. gada republikas čempionātu, kurā atkal startēs Bauskas SKF  vīriešu komanda.
P. LICIS,

komandas sabiedriskais treneris, Bauskas BJSS mācību daļas vadītājs

www.periodika.lv


11.03.1980 “Komunisma Ceļš”
Atkārtoti

Nesen PSRS 50. gadadienas padomju saimniecības sporta zālē tika pasludināti uzvarētāji BSB «Vārpa» Centrālās padomes 1980. gada rokasbumbas čempionātā vīriešiem. Ļoti patīkami, ka jau otro gadu pēc kārtas čempionu nosaukumu izcīnīja mūsu rajona Starpkolhozu konservu fabrikas komanda. Tā šo panākumu guva pārliecinoši visās septiņās spēlēs tikai neapstrīdamas uzvaras. Tālāko vietu ieguvēji - Ogres PMK un Jelgavas SMCP komandas atpalika par veseliem četriem punktiem Tik īsā turnīrā tas nav maz. Pārējās komandas aiz medaļu ieguvējiem ierindojās šādā secībā: 4. Jēkabpils CR, 5. - LLA. 6.- Skrīveru IS. A klase jāatstāj Bēnes autoremontu rūpnīcas un Liepājas «Vārpas» komandām kuru vietā 1981. gada čempionātā startēs B klases turnīra divas labākās komandas.

Komentējot sportiskos rezultātus turnīrā, jāteic, ka uzvarētāji - Bauskas SKF pirmo vietu izcīnīja atbilstoši savām pašreizējām potenciālajām iespējām un vienīgā «aizķeršanās» turnīrā iznāca spēles sakumā ar Ogres PMK komandu. Pārējās cīņās tādu grūtu brīžu nebija, un pēdējās spēlēs spēkošanās galvenokārt risinājās par pārējām godalgotajām vietām.

Jānosauc tie vīri, kuri uz vienu gadu ir tiesīgi saukties par BSB «Vārpa» CP čempioniem rokasbumbā: A. Bāliņš. G. Šēners, V. Melņikovs, V. Pūpols, E.Brazovskis, A. Spriņģis, V. Jurčenko, V. Jegorovs, A. Heinrihsons, P. Līcis, J.Žubērs, J. Pumpuriņš.
Kaut tāpat mums veiktos arī republikas čempionāta noslēguma spēlēs, kas atsāksies aprīlī.

P. LĪCIS, komandas treneris
www.periodika.lv