Vēstures liecības: Tūrisms. 1978.gads

2020-05-19 09:48

 

Ar pilnām mugursomām

Rajona tūristu mugursomas konferenču starplaikā «pieredzējušas» daudz. Tās pildījušās ar minerāliem un dažādām citām piemiņas lietām, arī ar medaļām un diplomiem.

Korespondente:
- Pagājuši divi gadi un rajona tūristi atkal vērtē savu darbu kārtējā konferencē. Kādi bijuši panākumi sacensības, kā attīstījies pašdarbigais tūrisms?
Laimonis Šulcs, rajona tūristu kluba priekšsēdētājs: -Dažādu pasākumu bijis daudz. Republikas mēroga sacensībās mūsu izlases cīnījušās par godalgotajām vietām un iekļuvušas pirmajā trijniekā. Lai atceramies Zemgales zonas, republikas «Vārpas» tūristu salidojumus. Plašākajās Latvijas ūdenstūristu sacensībās – piecu upju mačos baušķinieki pirmo reizi ir laureātu vidū. Smailīšu grupā vīriešiem Herberts Mucenieks un Gunārs Ozoliņš sīvā cīņā ar konkurentiem, pēdējā etapā - ar salu un pirmo sniegu - kopvērtējumā ieguva 2. vietu.

Aizvadītā divgade īpatnēja ar to, ka mūsu klubam bija uzticēts rīkot divas lielas sacensības republikas «Vārpas» tūristu salidojumu un piecu upju ceturtā posma sacensības ūdenstūristiem. Minēto salidojumu rīkojām kopā ar mūsu rajona tūristu sacensībām, lai baušķinieki varētu vērot un apgūt vērtīgāko no labākajām lauku komandām. Runājot par pašdarbīgo tūrismu, jāsaka, ka mūsu rajonā iecienītākais ir kājnieku un kalnu tūrisms, kura sekciju vada Guntars Krūzmētra. Viņš savas plašās zināšanas un pieredzi labprāt atvēl iesācējiem. Šogad sekcijas vadītāja sagatavotā grupa Jāņa Selena vadībā veica interesantu pārgājienu Kaukāzā. Kalnos devušās arī citas grupas, un iepriecinošākais, ka tajās parādījies vairāk jauniešu.

Korespondente:
- Jūsu klubam allaž bijis samērā plašs aktīvs. Kuri pašlaik ir čaklākie tūrisma veicinātāji rajonā, kuros fizkolektīvos darbojas spēcīgākās sekcijas?
L. Šulcs:
-Tūristu klubs darbojas sabiedriskā kārtā, un ir ļoti svarīgi, lai vairāk cilvēku būtu palīgu pulkā. Nesen pulcējās kopā ūenstūristu aktīvs, pārskatīja interesantākos maršrutus aizvadītajā vasarā, skatījās krāsu diapozitīvus par Rīgas kolēģu aizraujošajiem pārgājieniem. «Ūdeņnieku» vidū rosīgākie ir Jānis Bēmanis, Pēteris Gabrilovičs. Lielu palīdzību kluba darbā sniedz septītās pārvietojamās mehanizētās kolonnas fizkultūras metodikis Guntis Auziņš. Ar jauniešiem enerģiski strādā Andis Jauntēvs.
Pašlaik labākās tūrisma sekcijas ir vienpadsmitajā ceļu remonta un būvniecības pārvaldē un Codes kolhozā. Šīs saimniecības teritorijā notika «Vārpas» tūristu salidojums un tā organizēšanā codieši bija ļoti atsaucīgi.

Korespondente:

- Iepriekšējā konferencē tika runāts par tūrisma apsīkšanu rajona skolās. Vai pārskata periodā notikušas pārmaiņas?
L. Šulcs:
-Joprojām tūrisma attīstība skolās neapmierina. Tikai divās - Bauskas 1. vidusskolā un Mežgaļu astoņgadīgajā skolā strādā sistemātiski. Te ar skolēniem nodarbojas entuziasti Andis Jauntēvs un PSRS sporta meistars Arnolds Bangevičs.
Lai krasi uzlabotu tūrisma darbu skolās, katrā no tām būtu vajadzīgs tāds cilvēks, kādi ir abi pieminētie aizrautīgi, ieinteresēt un izdarīt spējīgi. Kopā ar rajona Pionieru namu esam paredzējuši nākamgad organizēt mācību pārgājienu jaunajiem pedagogiem, kurus interesē tūrisms. Viņi iegūtu nepieciešamo sagatavotību un varētu nodarboties ar jauniešiem, kā tas vajadzīgs, regulāri un kvalificēti.
Korespondente:

-Tūristu mugursomas pašlaik atpūšas un sapņo par jauniem pārgājieniem, jaunām sacensībām. Kādas ieceres ir nākamajā gadā?
L. Šulcs:
- Jādomā par gatavošanos republikas tūristu salidojumam. Latvijā šogad notiks arī Baltijas republiku salidojums. Šie lielie sportiskie pasākumi ir īstā tūristu spēku pārbaude. Domājam par atpūtas dienu pārgājienu maršrutu izstrādāšanu Igaunijā.
Turpmāk pavasari rīkosim masu pārgājienu pa interesantu maršrutu mūsu republikā. Turpināsim organizēt iecienītos diapozitīvu vakarus. Kā jau katru vasaru baušķiniekus varēsit sastapt mūsu valsts skaistākajos kalnos, interesantākajās upēs.
Vieglu soli - visiem!

Sarunu pierakstīja
M. OZOLIŅA, 21.12.1978 “Komunisma Ceļš”